Принципы проектирования академических стратегий вузов как инструментов образовательной политики. Жоғары оқу орындарының академиялық стратегияларын жобалау ұстанымдары білім беру саясатының құралы ретінде. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье определены принципы проектирования академических стратегий вузов, дана их общая характеристика рассмотрены принципы исследовательского, интеллектуального, инновационного университетов. Акцентируем внимание на сетевой структуре построения управления в инновационном или предпринимательском университете. Рассмотрена меритократическая теория образования. Определен технологический уровень проектирования академическихстратегий – принципы последовательности, вариативности, комплексности проектирования, а также применения единых норм проектирования. Они выведены из инновационного менеджмента. Дополнительно включены принципы системногопроектирования: практическая полезность, единство составных частей, изменяемостьво времени. Цель такого  проектирования – соотвествие мегатенденциям развития современного образования и принципам образовательной политики государства и вуза.Жоғары оқу орындарының академиялық стратегияларын жобалау ұстанымдары анықталған, олардың жалпы сипаттамасы берілген және зерттеу, интеллектуалдық, инновациялық университеттерінің ұстанымдары қарастырылған. Инновациялық немесе кәсіпкерлік университетте басқаруды желілік құрылымда құруға назар аударамыз. Білім берудің меритократиялық теориясы қарастырылады. Академиялық стратегияларды жобалаудың технологиялық деңгейі – бірізділік ұстанымы, вариативтілігі, жобалау кешенділігі, сонымен қатар жобалаудың бірыңғай нормаларын қолдану анықталған. Олар инновациялық менеджменттен алынған. Қосымша жүйеліжобалау ұстанымдары: парактикалық тиімділігі, құрамдас бөліктерінің бірлігі, уақытқа орай өзгеруі көрсетілген. Мұндай жобалаудың мақсаты – қазіргі білім беруді дамытудың мегаүрдістеріне және мемлекет пен жоғары оқу орындарының білім беру саясатының ұстанымдарына сәйкестілік болып табылады.