Некоторые аспекты изучения нравственно- ценностной мотивации поведения студенческой молодежи. Студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларының кейбір аспектілерін оқыту. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье представлены результаты исследования по изучению нравственно-ценностной мотивации поведения студенческой молодежи. Были изучены особенностиформирования нравственного идеала, получено представление о доминированиитой или иной ценности. В итоге авторы делают вывод, что в ценностях и ценностныхориентациях современных студентов можно выделить следующие характеристики:противоречивость нравственно-ценностной ориентации; преобладаниеинструментальных ценностей над терминальными; доминирование прагматическихустановок; отсутствие выраженного интереса к духовным ценностям и общественныминтересам на фоне внутренней нравственно-ценностной мотивации. Намечаютсяперспективы дальнейшей работы со студенческой молодежью по формированию нравственно- ценностной мотивации поведения.Мақалада студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларын зерттеу нәтижелері көрсетілген. Студент жастардың мінез құлықтарының адамгершілік- құндылықты мотивацияларын қалыптастырудың тәжірибелік- педагогикалық жұмыстары психологиялық- педагогикалық оқу пәндерінің оқыту мазмұнының тәрбиелік әлеуетіне және автордың өзіндік көзқарастарына құрылады. Қорытындыда авторлар құндылықтар және құндылықты бағдарлар қазіргістуденттердің мынадай сипаттамасын бөліп көрсетуге болатынын айтады: адамгершілік- құндылықты бағдарлардың қайшылықтары; терминалды құндылықтардан қолданбалы құндылықтардан жоғары болуы; прагматикалық көрсеткіштердің басым болуы;ішкі мотивациялардың аясында рухани құндылықтарға қызығушылықтыңболмауы. Студент жастардың мінез- құлықтарының адамгершілік- құндылықтымотивацияларын қалыптастыру бойынша болашақта жасалатын жұмыстар бар екенібайқалады.