Пәнаралық парадигма – шеттілдік білім беру жүйесіндегі студеттердің басты компетенцияларын қалыптастырудың негізі. Междисциплинарная парадигма как основа формирования ключевых компетенций студентов в системе иноязычного образования. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Бұл мақала пәнаралық парадигма мен пәнаралық тәсілдің жоғары оқу орнында білімберу үрдісіндегі маңыздылығын қарастыруға арналған. Жоғары оқу орнында білімберу үрдісіндегі пәнаралықтық оқытушылар үшін біріктіруші фактор болып табыладыда, оқытудағы пәндердің мазмұндық және процессуалдық компоненттерінің әрекеттестігін ескере отырып, оқытудың бірізділігі мен тұтастығын қамтамасыз етеді.Пәнаралық парадигма білім беру саласындағы интеграция үрдісінің сарынымен дами отырып, жоғары оқу орнының заманауи компетенттілік даму сатысындағы негізгі концепциясының ережелеріне қайшы келмейді. Пәнаралық байланыстарды ескере отырып, компетенттілік тәсіл форматындағы оқу үрдісін жобалау,басты болыпсаналатын маманның компетенцияларын қалыптастыру бір ғана емес, негізгі оқу жұмыс жоспарының бірнеше пәндерімен жүзеге асырылуы мүмкін. Заманауи білімберу жоғары сұраныстағы мамандарды даярлау әдісі ретінде негізгі компетенциялардың дамытылуын талап етеді.Статья посвящена рассмотрению важности междисциплинарной парадигмыи междисциплинарного подхода в образовательном процессе высшей школы.Междисциплинарность в вузовском учебном процессе является объединяющим фактором для преподавателей, обеспечивает преемственность и целостностьобучения с учетом взаимодействия содержательных и процессуальных компонентовзадействованных дисциплин. Развиваясь в русле общего процесса интеграции в сфере образования, междисциплинарная парадигма не противоречит основополагающим положениям основной концепции современного этапаразвития высшего образования – компетентностной. Проектирование учебного процесса в формате компетентностного подхода с учетом междисциплинарныхсвязей, формирование поставленных во главу угла компетенций специалистаможет осуществляться не одной, а несколькими дисциплинами рабочего учебного плана основной образовательной программы. Современное образование требуетформирования ключевых компетенций как способа подготовки востребованныхспециалистов.