Формирование педагогической коммуникативной компетентности студентов посредством взаимообучения. Өзара оқыту арқылы студенттердің педагогикалық коммуникативтік құзіреттіліктерін қалыптастыру. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье авторы рассматривают принцип непосредственного участия, которое обязывает преподавателей сделать каждого студента участником учебно воспитательного процесса, действующим, ведущим поиск путей и способов решения обсуждаемой проблемы. Взаимообучение позволяет формировать знания, умения,навыки путем вовлечения студентов в активную учебно-познавательную деятельность. Микропреподавание– это специально организованная деятельность студентов, имитирующая живой, реальный, педагогический процесс сочетающий в себе как учебные,так и широкие элементы. Разработан протокол коммуникативной деятельности студента в роли учителя. Использование взаимообучения формирует у студентов такие качества исследователя,как инициативность, нестандартность мышления, активность,творчество,умение устанавливать контакт, обмениваться информацией, формировать необходимую точку зрения, анализировать и оценивать действия, способность ясно и убедительно излагать свои мысли.Өзара оқытудың ұстанымы ретінде оқытушылардың әр студентті оқу-тәрбие үдерісініңміндетті қатысушысы негізінде қабылдауы және олардың талқыланатын мәселенің шешу жолдары мен әдістерін іздестіруге нақты қатысуы алынады. Өзара оқыту студенттердің оқу-танымдық іс-әрекетке белсенді қатысуы арқылы олардың білім,білік, дағдыларының қалыптасуына мүмкіндік береді. Микрооқыту – бұл студенттердің іс-әрекеті нақты және имитациялық басқа да элементтерді қамтитын, арнайы ұйымдастырылған педагогикалық үдеріс. Студенттің мұғалімнің рөліндегі коммуникативтік іс-әрекетінің хаттамасы жасалған. Өзара оқытуды қолдану зерттеуші ретінде студенттердің бойында белсенділік, қалыпты емес ойлау, шығармашылық, байланыс орнату біліктілігі, ақпараттармен алмасу, өз көзқарасын қалыптастыру,іс-әрекетін бағалай алу, өзінің пікірін ашық және түсінікті баяндай алу сияқты сапаларды қалыптастырады.