Актуальные вопросы преподавания междисциплинарных курсов в вузе. Жоғары оқу орындарында пәнаралық курстарды оқытудың өзекті мәселелері. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В рамках данной статьи рассмотрены актуальные вопросы преподаваниямеждисциплинарных курсов на примере сравнительной педагогики в университетах,так как она является одной из интенсивно развивающихся отраслей cовременногознания. В основу изложения будут положены основные компоненты содержания образования личностно- ориентированной педагогики. Так, И.Я. Лернер и М.Н. Скаткин под содержанием образования понимают педагогически адаптированнуюсистему знаний, навыков и умений, опыта творческой деятельности и опытаэмоционально-волевого отношения, усвоение которой призвано обеспечить формирование всесторонне развитой личности, подготовленной к воспроизведению(сохранению) и развитию материальной и духовной культуры общества. Особенностипреподавания междисциплинарных курсов мы рассмотрим через эти четыре компонентаи приведем примеры интеграции содержания сравнительной педагогики и другихдисциплин.Осы мақала аясында қазіргі білімнің қарқынды дамып жатқан саласы болып табылатындықтан университеттердегі салыстырмалы педагогика үлгісіндепәнаралық курстарды оқытудың өзекті мәселелерін қарастырылады. Мазмұндаудыңнегізіне жеке тұлғаға бағытталған педагогиканың негізгі компоненттері алынады.И.Я. Лернер мен М.Н. Скаткин білім, білік және дағдылар, шығармашылық әрекеттәжірибесі мен эмоционалды-еріктік қатынастар тәжірибесінің педагогикалықбейімделген жүйесін білім берудің мазмұны деп және бұл жүйені игерудің міндетіқоғамның материалдық және рухани мәдениетін жаңғыртуға(сақтауға) жәнедамытуға дайындалған жан-жақты дамыған жеке тұлғаның қалыптасуын қамтамасызетуі тиіс түсінеді. Пәнаралық курстарды оқытудың ерекшеліктерін біз осы төрт компонент арқылы қарастырамыз және салыстырмалы педагогика мен басқа пәндердіңмазмұнын интеграциялау мысалдарын келтіреміз.