Формирование профессионально- ценностных ориентиров учителя новой формации средствами ИКТ. Ақпараттық- коммуникациялық технология құралдарымен жаңа формациядағы мұғалімнің кәсіби- құндылықты бағдарларын қалыптастыру. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Конечным образовательным продуктом являются не знания, а компетенции,как таковые, что и определяет успешность, конкурентоспособность и занятостьмолодых специалистов, учителей новой формации на рынке труда. Это находитсвое отражение в формировании профессионально- ценностных ориентировучителя новой формации средствами современных ИКТ-технологий. Педагогическимисредствами формирования профессионально- ценностных ориентиров педагогамогут быть оптимизация аксиологических возможностей его профессиональногоразвития, педагогические традиции учебного заведения в создании необходимыхусловий для ценностного развития педагогов, в том числе использование ИКТ вобразовательном процессе. В статье представлены аксиологическая модельпрофессионального саморазвития педагога, этапы процесса формирования ценностных ориентиров личности педагога, аргументирована роль ИКТ в формировании профессионально- ценностных ориентиров педагога новой формации.Білім берудегі парадигманың, басымдықтың, соңғы білімдік өнімінің ауысуына байланысты білімдік инновациялардың тетігі оқушылардың мүмкіндіктерін тек сыныпаясында ғана емес, сыныптан тыс уақытта да кеңейтетін заманауи компьютерлік технология болып отыр. Осыған байланысты біліксіздік ақырғы білімдік өнім болып табылады, ал дәл осындай біліктілік жас мамандардың, жаңа формациядағы мұғалімдердің еңбек нарығындағы табыстылығын, бәскеге қабілеттілігін және жұмысбастылығын көрсетеді. Бұл заманауи ақпараттық- коммуникациялықтехнология құралдарының көмегімен мұғалімнің аксиологиялық, рефлексиялық-құндылықты ыңғайдағы еңбек қызметінде біліктілігін шыңдау, педагог тұлғасын дамыту,заманның талабына сай оның мақсаттар қою жүйесін, құндылықты- ынталандырубағдарларын модельдеу қажеттігі ретінде жаңа формациядағы мұғалімнің кәсіби-құндылықты бағдарларын қалыптастырудан көрінеді. Педагогтің кәсіби дамуыныңаксиологиялық мүмкіндіктерін оңтайландырудың, педагогтардың құндылықтарын дамыту үшін қажетті жағдайлар жасау бойынша оқу орнында қалыптасқан педагогикалық дәстүрлердің, соның ішінде білім беру процесінде ақпараттық-коммуникациялық технологияны пайдаланудың педагогтің кәсіби- құндылықты бағдарларын қалыптастырудың педагогикалық құралдары болып табылатындығын айта кеткен жөн.