Подготовка детей- сирот к самостоятельной жизни посредством социально- педагогической поддержки их родителей- воспитателей. Жетім балаларды ата-ана- тәрбиешілерінің әлеуметтік- педагогикалық қолдауы арқылы өзбетінше өмір сүруге дайындау. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье приведены результаты теоретического и эмпирического исследования подготовки воспитанников детских домов семейного типа к самостоятельнойжизни. Исследованы критерии, как готовность воспитанников к семейной жизни,их социальная компетентность и профессиональная готовность. Исходным положением полученных результатов является необходимость социально-педагогической поддержки родителей-воспитателей с целью внедрения новых форм иметодов подготовки старших подростков к самостоятельной жизни в условиях детских домов семейного типа. В данной статье приведены примеры разработанных и успешно апробированных тренинговых заданий для родителей-воспитателей, формыи методы поддержки, направленные на повышение показателей детей-сирот касательно их самореализации в роли семьянина, гражданина и труженика,осуществление обмена опытом между родителями-воспитателями и предотвращениеих эмоционального выгорания. Результаты исследования могут быть примененыв практической деятельности специалистов по социальному сопровождению детскихдомов семейного типа.Мақалада отбасылық типтегі балалар үйінің тәрбиеленушілерін өзбетінше өмір сүругедайындау бойынша жасалған теориялық және эмпирикалық зерттеулердің нәтижелеріберіледі. Тәрбиеленушілердің отбасылық өмірге даярлығының критерилері, олардыңәлеуметтік құзіреттіліктері және кәсіби дайындықтары зерттелген. Алынған нәтижелеротбасылық типтегі балалар үйі жағдайындағы ересек жасөспірімдердің өзбетінше өмір сүруге дайындығы бойынша ата-ана- тәрбиешілердің әлеуметтік- педагогикалық қолдауының жаңа формалары мен әдістерін ендірудің қажеттігін көрсетеді. Аталған мақалада ата-ана-тәрбиешілер үшін табысты байқаудан өткізілген тренингтік тапсырмалар мысал түрінде келтіріледі. Қолдаудың формалары мен әдістері жетім балалардың отбасы мүшесі,азамат және жұмыскер ретіндегі рөлінің ата-ана және олардың арасындағы тәжірибе алмасуына және олардың эмоционалдық өшуіне жол бермеуге бағытталады. Зерттеу нәтижелерін әлеуметтік қолдау бойыншамамандардың отбасылық типтегі балалар үйінің қызметінде қолдануға болады.