Профессиональное самоопределение в учебных заведениях Канады.Канададағы оқу орындарында кәсіби өзін өзі анықтау (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье рассматриваются вопросы организации среднего,технического, профессиональногои высшего образования в Канаде,а также программы профессионального самоопределения в школах Канады. Целью школьных программ Канады по профессиональному самоопределению является осознание школьниками своих возможностей,изучение мира профессий и принятиесобственного решения при выборе профессии.Консультанты в Канаде и США занимаются вопросами содержания образования по профессиональному самоопределению,индивидуальным планированием для школьников.Но вместе с тем консультационные услуги в школе носятв определенной степени элитный характер,так как консультанты обращают основное вниманиена учеников,ориентированных на продолжение образования после окончания школы.Учащиеся,которые не ориентированы на высшее образование,получают меньше внимания и консультирования.Вся информация представлена на сайтах Министерства образовани и Министерства человеческих ресурсов и занятости.Мақалада Канададағы жоғары,кәсіби,техникалық және орта білім берудеұйымдастыруға қатысты мәселелер,сонымен қатар Канададағы мектептердегікәсіби өзін өзі анықтау бағдарламалары қарастырылады.Канадада кәсіби өзін өзі анықтаубойынша мектеп бағдарламаларының мақсаты мектеп оқушыларының өз мүмкіндіктерінсезіну,әлемдік мамандықтарды зерттеу және кәсіп таңдауда өз шешімдерін қабылдаутуралы мәселелерді авторлар атап көрсетеді.Канада мектептерінде дәстүрлі түрде АҚШ мектептері сияқты өзін өзі анықтау бағдарламалары кеңес берущілер қызметіне негізделеді.Кеңес берушілер кәсіби өзін өзі анықтау бойынша білім беру мазмұны мәселелері бойыншаайналысады.,мектеп оқушылар үшін жеке жұмыс жоспарларын құрастырады.Соныменқатар,кеңес беруші қызметі белгілі деңгейде элиталық сипатқа ие, өйткені кеңес берушілермектеп бітіргеннен кейінбілімді жалғастыруға бағытталған негізгі көңілді бөледі.Канададаақпаратты қамтамасыз етуге көп көңіл бөледі.Барлық ақпараттар білім беру министірлігіжәне адам ресурстары және еңбекпен қамту министрлігінің сайтында ұсынылған.