ОБРАЗ СОВРЕМЕННОГО УЧИТЕЛЯ И РАЗВИТИЕ ПЕДАГОГИЧЕСКОГО МАСТЕРСТВА (Journal of Educational Sciences, 2017)
Мақалада ғалымдардың педагог бейнесі және мамандықтағы өзгерістер туралы көзқарастары қарастырылады. Егер Я.А. Коменский мұғалімді бейнелі түрде бағбанмен,сәулетшімен,мүсіншімен және қолбасшымен салыстырса, ал В. Леви педагогтің 36 рөлдік қызметін ашып көрсетеді. Мұғалімнің педагогикалық шеберлігі оның рөлдік репертуарларын түсініп таңдаудағы өзара әрекеттестік біліктерімен тікелей байланысты болады. Қазіргі педагог бейнесі құзыреттілік тұғырларына құрылады. Мақаланың мақсаты – қазіргі мұғалімдерге қойылатын талаптарды Қазақстандағы және шетелдердегі психологиялық-педагогикалық әдебиеттер арқылы салыстыру, оның заманауи бейнесін жобалау және оқытушы-мұғалімнің педагогикалық шеберлігін дамытудың векторларын анықтау. Оқушылардың пікірінше, педагогтің адалдығы, түсіністік таныта алуы, әзіл-оспақты түсінуі, шыдамдылығы, әділеттілігі мұғалімнің маңызды сапалары болып табылады. Сабақ барысында жағымды шығармашылық орта құру оқытушының әзіл-оспақты педагогикалық шеберліктің бір құралы ретінде түсінгенінде ғана мүмкін болады.Түйін сөздер: мұғалім бейнесі, педагогикалық шеберлік, белгілі бір мөлшерді сезіну, қайырымды сабырлылық, педагог құзыреттілігі, педагогикалық қызметтегі әзіл-оспақ.