МООК – ЭВОЛЮЦИЯ ОНЛАЙН-ОБРАЗОВАНИЯ (Journal of Educational Sciences, 2017)
Мақала қазіргі уақытта жоғары білім беру саласындағы жаңа үрдістердің бірі болып табылатын жаппай ашық онлайн-курстарға арналады. Мақалада әлемдегі ЖАОК қалыптасу кезеңдері мен дамуы және олардың Қазақстанның жоғары білім беру жүйесіне интеграциялануы сипатталады. 2008 жылды ЖАОК басталуы деп санайды. Екі бағыт көрсетілген: (1) шетелдік онлайн-курстардың факультатив түрінде оқу үдерісіне ендірілуі; (2) өзінің курстарын дайындау. Қазақстанда ЖАОК дамыту бойынша қазақстандық жоғары оқу орындарының Консорциумы құрылғаны байқалады. Бұл – әл-Фараби атындағы Қазақ ұлттық университетінің бастамасы. Оның құрамына 15 жоғары оқу орны кіреді. Өзіңнің ЖАОК дайындау өте күрделі міндет дептанылады. ЖАОК сонымен қатар сенімді жоғары жылдамдықтағы интернет-қосылымдардың және интернет-браузердің болуымен байланысты. Негізінен ЖАОК-та екі бағалау түрі қолданылады. Оның бірі – викториналарды аяқтау және көп таңдаулы тестерді шешу болып табылады. Екіншісі– жазу іс-әрекетіндегі сараптамалық бағалау.Түйін сөздер: ЖАОК, жаппай ашық онлайн-курстар, қашықтықтан оқыту, онлайн-курстар,білімнің ашықтығы, Edx, Coursera.