Биотехнологиялық зерттеулерді қолдану негізінде биологияны оқыту әдісі (жоғары сатыдағы су өсімдіктерінен биологиялық белсенді заттарды анықтау мысалында) (Journal of Educational Sciences, 2018)
Мақалада жоғары оқу орындарында биологияны оқыту әдістемесіне биотехнологиялықзерттеулерді кіріктіру арқылы білім алушылардың алған теориялық білімдерін практика түріндежүргізе алатын мүмкіндіктері қарастырылған. Биотехнологиялық зерттеулер көмегімен жоғарыоқу орындарында биология пәнін оқытудың үлгілік зертханалық сабақтарды жүргізудің әдіс-тәсілдері ұсынылады. Зертханалық сабақ ұстаздың педагогикалық шеберлігіне байланыстыжан-жақты технологиялық әдістерді тиімді пайдалану арқылы жүзеге асады. Биотехнологиялықзерттеулерді қолдану негізінде жоғары сатыдағы су өсімдіктерінен биологиялық белсендізаттарды анықтау жұмыстары жүргізілді. Зерттеу нысаны ретінде жарық бөлмесінде арнайысұйық қоректік ортада өсірілген Eichhornia crassipes, Pistia stratiotes су өсімдіктері алынды. Суөсімдіктерінің жерасты және жерүсті мүшелерінен биологиялық белсенді заттарды жинақтаумөлшеріне талдаулар жүргізілді. Көптеген биологиялық белсенді заттар: алкалоидтар, аминқышқылдары, антрахинондар, белоктар, кумариндер, полисахаридтер, стероидтар, терпендер,фенол қышқылдары, флаваноидтар анықталды. Биологиялық белсенді заттарды анықтау әдісінарнайы практикумдарда тәжірибелік жұмыстарды оңтайлы жүргізуді және алынған нәтижелердіталдау барысында студенттердің зерттеушілік қабілетін дамыта отырып, ғылыми біліктілігінқалыптастыруда әдістемелік сабақтың маңызы зор.Түйін сөздер: Eichhornia crassipes, Pistia stratiotes су өсімдіктері, биологиялық белсенді заттар.