Байдарка және каноэ жоғары білікті ескекшілерінің жарыс алды дайындықтарын оңтайландырудың педагогикалық аспектілері (Journal of Educational Sciences, 2018)
Мақалада жоғары білікті ескекшілердің жарыс алдындағы және жарыс кезеңіндегідайындығы жағдайын зерттеу мәселесі қарастырылған. Зерттеу ескекшілердің зерттелу кезіндегіжағдайын салыстыруға бағытталған. Біз олардың негізгілері ретінде қарым-қатынас, ішкі әл-ауқат, сыртқы белсенділік және спортқа икемделу қажеттілігін таңдадық. Бұл проблеманышешуге ескекшілердің жарыстарға қатысуы жағдайында олардың дайындығын басқарудыкешенді оқып үйрену мүмкіндігі арқылы қол жеткізуге болады. Ескекшілердің жарыстардағыжай-күйлеріне анық әсер ететін жағдайлар көрсетілді. Жоғары көрсеткіштік дайындықтарыбар ескекшілер болжамдық нәтижелерді оңай орындайды. Байдарка мен каноэ және әртүрлітипологиялық ерекшеліктерде маманданушы ескекшілердің дайындық жағдайы қарастырылады.Олардың жауапты жарыстар алдындағы жағдайының диагностикалық деңгейі ескекшілердіңағзасының жағдайын бағалауға арналған типологиялық нормативтерді жасауға мүмкіндік береді.Шынайы жүргізілген педагогикалық тәжірибенің нәтижелері бойынша – бақылаудан өтетінтәжірибелі топ – ескекші байдаркашылар мен каноистерде жарыс алды дайындықтың тұрақтыбелгілері анықталды және олар жауынгерлік әзірліктің тобына ендірілді. Жарыс алды жүктеменіңрационалды жоспарлану нұсқалары олардың жарыстарда табысты болуына мүмкіндік береді.Түйін сөздер: оңтайландыру, жарыс алды дайындық, жоғары білікті ескекшілер, байдарка,каноэ, жарыс алды кезеңі, жарыс кезі.