МАҚАЛ-МӘТЕЛДЕР – ҰЛТТЫҚ ТӘРБИЕ БҰЛАҒЫ (Journal of Educational Sciences, 2018)
Жас ұрпаққа тәрбие беру мәселесі адамзат тарихында ғасырдан ғасырға ұласып келе жатқан ұлы мақсат, мұраттардың ішіндегі ең бастыларының бірі болып саналады. Мақалада ұлттық құндылығымыз мақал-мәтелдер негізінде болашақ ұрпақтың тұлғалық сапасын бүгінгі ақпараттандыру заманы талаптарына сай арттыру мәселесінің көкейкестілігі баяндалады. Қазақ халқының тереңнен тамыр тартқан, сан ғасырлық болмысының, дүниетану көзқарасының, ақыл-парасатының жемісі ұрпақтан-ұрпаққа мұра болып келе жатқан сөз мәйегі мақал-мәтелдер адам бойына қуат беретін – жол көрсетер дара да сара жол. Берілген мақалада мақал-мәтелдер арқылы рухани бай тұлға тәрбиелеудің құрылымдық-мазмұндық моделі көрсетіледі. Қайырымды, кiшiпeйiл, инабатты, отанcүйгіш, елжанды, мәдениетті, еңбекқор, жoмapт, aдaл бoлy, ұлттық құндылықтарды құрметтеу – мұның бәpi pyxaни құндылық.Автор бүгінгі заманның өркениетті, прогресшіл бағытына сай адамгершілік қасиеті мол, жан-жақты дамыған, өзгерістерге бейімделгіш, сапалы да саналы түрде білім игеретін, рухани бай тұлғаны қалыптастыруда мақал-мәтелдердің алатын орны, әрі жастардың танымы мен қабілетін дамытуға арқау болатындығын анықтайды. Ы. Алтынсарин, М. Жұмабаев және К.Д. Ушинский секілді ағартушылардың халық педагогикасы ұлттық тәлім-тәрбие беру көзі, даналықтың бірден бір дәйeгі деп баяндайтын тұжырымдары назарға алынады.Түйін сөздер: мақал-мәтелдер, тәрбие, елжанды тұлға тәрбиелеу, рухани құндылықтар, халықтық педагогика.