Тілдік емес мамандық студенттерінің шетелдік кәсіби-салалық коммуникативтік құзыреттілігін қалыптастыру үлгісі (Journal of Educational Sciences, 2018)
Әлемдік білім беру жүйесіндегі интеграция үдерісі кәсіби қызметті басқа қоғамдармен тілдік ынтымақтастықты жүзеге асыру барысында бастапқы кәсіби дайындығын қалыптастыруды талап етеді. Кәсіби-салалық тілдің тиянақты білімінсіз мұндай ынтымақтастық мүмкін емес. Берілген мақалада шетелдік кәсіптік-салалық-коммуникативтік құзыреттілік тілдік емес мамандықтардың шетел тілін оқытудың негізгі компоненті болып қарастырылады. Кәсіптік-салалық-коммуникативтік құзыреттіліктің тілдік емес жоғары оқу орнының студенттерінің кәсіптік қызметі аясындағы оқытуына ерекше мән беріледі. Мақалада шет тіліне оқыту процесінде қолданыла алатын шетелдік кәсіптік-салалық-коммуникативтік құзыреттіліктің қалыптасу үлгісі қарастырылған. Берілген үлгі әзірленуде және оқу жоспарларына кірістірілуі мүмкін екенін атап өткен жөн. Зерттеудің негізгі әдісі теориялық мәліметтерді талдау мен эмпирикалық деректер болып табылады. Тәжірибе «Кәсіпке бағытталған шет тілі» (2 кредит) пәні бойынша «Мемлекет және жергілікті өзін-өзі басқару ұйымдары» мамандығының екінші курс студенттерінің: бақылау (20 студент) және тәжірибелік топ (46 студент) дайындықтан өткен екі топта жүргізілді. Нәтижелерді тексеру және бекіту үшін 3 курста 4 кредитпен және 4 курста 2 кредитпен оқытылатын «Мамандандырылған шет тілі» пәнінің аясында білімін жалғастырушы сол аталған 46 студент тартылды.Түйін сөздер: шетелдік кәсіптік-салалық білім, коммуникативтік құзыреттілік, шет тілдерінде қарым-қатынас қиындықтары, шет тілінде кәсіби-салалық қарым-қатынас.