Рухани- адамгершілік білім беру бағдарламасының ҚР жалпы білім беру жүйесіне ендірілуін құрылымдық- функционалды талдау. Структурно-функциональный анализ внедрения программы духовно-нравственного образования в систему образования Республики Казахстан. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада «Өзін-өзі тану» рухани-адамгершілік білім берубағдарламасының Қазақстан Республикасының жалпы білім беружүйесіне ендірілуі құрылымдық-фунционалды түрде талданады.Аталған мәселені талдау «Бөбек » қорының құрылған кезіненбастап, осы уақытқа дейінгі кезеңдерді қамтиды. «Бөбек» қайырымдылық қорының қалыптасуы мен дамуы үш кезеңге, яғнибірінші кезең 1992-2000 жылдар, екінші кезең 2000-2010 жылдараралығы және бүгінгі күнге дейінгі кезең деп бөліп қарастырылады.Автор мектеп жасына дейінгі сәбилердің әлеуметтiк жағынанқорғалуына, олардың сүйіспеншілікте, қамқорлықта тәрбиеленуiнекөмектесу мақсатында дүниеге келген «Бөбек »» қорының атқарғанқызметін жан-жақты талдап, қордың дамуының алғашқы кезеңіндеатқарылған жұмыстарда қоғамдағы әлеуметтік дерттің алдын алуға,денсаулығы нашар балаларды сауықтыруға, жетім балаларға қамқорлық көрсетуге көбірек мән берілгендігін баса көрсетеді.Мақалада «Бөбек» қорының келесі бір бағыты ретінде «өзін-өзі тану» рухани- адамгершілік білім беру бағдарламасының мазмұны мен құрылымдық ерекшеліктеріне сипаттама беріледі.Осы кезеңде қордыңатауы өзгеріп, оның «Бөбек » ҰҒПББСО айналуы сөз болады.«Өзін-өзі тану » пәнінің жалпы білім беру жүйесінің барлық деңгейлерінде эксперименттік байқаудан өтуі және міндетті пән ретіндеендірілуіне жасалған құрылымдық талдауларда аталған пәннің заманталабынан туындаған қажеттілік екендігі дәлелденеді. Соныменқатар, «Өзін-өзі тану » пәнінің еліміздің білім беру жүйесінің барлықдеңгейлеріне ендірілуіне байланысты жоғары оқу орындарындажаңа мамандықтың ашылып, өзін-өзі тану мұғалімдерін дайындаумәселесінің қолға алынғаны туралы да айтылады. В статье приводится структурно-функциональный анализ внедрения образовательных программ предмета «Самопознание» государственной программы духовно-нравственного образования в систему образования Республики Казахстан. Анализ проблемы охватывает период с момента создания Фонда «Бөбек» и до сегодняшнего времени. Рассмотрено формирование благотворительного Фонда «Бөбек» и периоды его развития: первый период – 1992-2000 годы, второй период – 2000-2010 годы, третий период – 2010- по настоящее время. Автор анализирует деятельность благотворительного Фонда «Бөбек», оторый был создан в целях обеспечения социальной защиты детей дошкольного возраста, их воспитания и полноценного развития, а также почеркивает значимость деятельности фонда в самом начале его развития. С самого начала работы фонда особое внимание уделялось защите и развитию детей–сирот, улучшению их здровья и профиликтики социальных отклонений адаптации детей в обществе.В статье дается характеристика содержанию и структруным собеностям программы духовно- нравственного образования «Самопознание» как одно из направлений работы Фонда «Бөбек». Насегодшний день название фонда переименовано в ННПООЦ «Бөбек».В экспериментальном виде курс «Самопознание» прошел все уровни апробации и внедрения в общеобразовательную школу. Практика показала, что, необходимо было внедрение данной дисциплины как одной из обязательных дисциплин в систему образования. В статье рассматрен вопрос внедрения курса «Самопознания» во все уровни системы образования, что создало необходимость открытия новой специальности и подготовки будущих учителей «Самопознание» в нашей стране.