О ключевых показателях цитируемости в науке. Ғылыми дәйектелудің түйінді көрсеткіштері туралы. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Для анализа данных в наукометрии существуют несколько ключевыхпоказателей, одним из которых является индекс цитируемости: индексцитируемости ученого, индекс цитируемости журнала, индекссамоцитирования, которые широко используются в научном миредля оценки работы исследователей и их коллективов. Несмотря на неоднозначное влияние на науку этих численных показателей,индексы цитирования дают возможность сопоставлять уровень научных исследований разных организаций или отдельных исследователей, оказывают влияние на позицию организации в различных рейтингах, часто учитываются при определении победителей различных грантов, конкурсов, программ, помогаютвыявить популярные темы и темы, которые утрачивают популярность.В настоящей статье на основе базы данных Web of Science платформы Web of Knowledge информационной компании Thomson Reuters проведен сравнительный анализ по индексам цитируемости средиученых Республики Казахстан и зарубежных ученых по различным областям науки. Ғылыми өлшемдегі мәліметтерді талдау үшін бірнеше түйінді көрсеткіштер қолданылады, дәйектелу солардың бірі болыптабылады; ғалымның дәйектелу индексі, журналдың дәйектелуиндексі, өзін-өзі дәйектеу индексі ғылым әлеміндегі зерттеушілердіңжәне олардың ұжымдарының жұмыстарына баға беруде кеңіненқолданылады. Ғылымға бір мәрте тигізетін әсеріне қарамастан, аталған бұл көрсеткіштер дәйектелу индекстері әртүрлі ұйымдардыңнемесе жеке зерттеушілердің ғылыми зерттеулерінің деңгейінсалыстыруға мүмкіндік береді, әртүрлі бағыттағы рейтингтердіұйымдастыруға ықпал етеді, әртүрлі грант, байқау, бағдарламалардыңжеңімпаздарын анықтау барысында жиі ескеріледі, көкейкестіліктанытатын ғылыми тақырыптарды таңдауға және өзектілігі жойылыпкеле жатқан ғылыми тақырыптарды анықтауға да көмектеседі. Бұл мақалада Thomson Reuters Web of Science платформасының Wed oh Knowledge ақпараттық компаниясының деректік мәліметтері негізіндеғылымның әртүрлі салалары бойынша Қазақстан Республикасыжәне шетел ғалымдарының дәйектелу индекстеріне Thomson Reuters жүргізген салыстырмалық талдау беріледі.