Социальные сети в образовательном процессе: анализ опыта применения, тенденции и перспективы развития. Білім беру үдерісіндегі әлеуметтік желілер: даму үрдістері, болашағы және қолдану тәжірибелерін талдау. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Цель исследования – выявление и анализ образовательного потенциала социальных сетей интернета. Для достижения цели исследования были использованы следующие методы исследования: когнитивно-обобщающие; диагностические; качественно-количественный анализ и сравнение полученных данных.В работе представлены теоретические аспекты организации образовательной деятельности в социальных сетях интернета. В статье выделены основные принципы работы и ключевые характеристики коммуникации в социальных сетях, образовательные возможности социальных сетей, модель дистанционно-интерактивного обучения на основе использования социальных сетей как педагогического инструмента. Представлен анализ зарубежного и казахстанского опыта применения социальных сетей в учебно-образовательном процессе школ и вузов. На его основе автором выявлен и представлен ряд потенциальных возможностей социальных сетей в образовательном пространстве. В работе проанализированы основные тенденции развития социальных сетей и связанные с ними перспективы их использования как педагогического инструмента.Зерттеудің мақсаты – интернеттік әлеуметтік желілердің білімдікәлеуетін айқындау және талдау. Зерттеу мақсатына жетуде мынадайәдістер қолданылған: когнитивтік- жалпылау; диагностика жасау;сапалық- сандық талдау және алынған мәліметтерді салыстыру.Бұл жұмыста интернеттің әлеуметтік желілерінде оқу іс-әрекетінұйымдастырудың теориялық аспектілері беріледі. Мақалада әлеуметтікжелілерде жұмыс жасаудың негізгі ұстанымдары, әлеуметтік желілердеқарым- қатынас жасаудың түйінді сипаттамасы әлеуметтік желілердіңбілімдік мүмкіндіктері және әлеуметтік желілерді қашықтықтан интерактивті оқыту моделінде педагогикалық құрал ретіндегі қолданубөліп көрсетіледі. Әлеуметтік желілерді мектеп және жоғары оқу орындарының оқу-білім беру үдерісіндегі шетелдік және қазақстандықтәжірибелерде қолданудағы талдауы беріледі. Осының негізіндеавтор әлеуметтік желілердің білім беру кеңістігіндегі әлеуеттік мүмкіндіктерін анықтап ұсынған. Жұмыста әлеуметтік желілердіңнегізгі үрдістеріне және оларды педагогикалық құрал ретіндеқолдануға байланысты даму болашағына талдау жасалған.