Электронная система обучения в Университете Рединг. Рединг университетіндегі электрондық оқыту жүйесі. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Государственной программой развития образования, утвержденнойУказом Президента Республики Казахстан Н. А. Назарбаева, впервыеопределена задача внедрения системы электронного обучения(e-learning). К 2015 году в Казахстане планируется охватить50% организаций образования, а к 2020 году довести этот показательдо 90%. В организациях всех уровней образования планируетсяоснастить компьютерами современной модификации, мультимедийнымипроекторами и интерактивными досками рабочие местапреподавателей, ведущих электронное обучение (e-learning). Такимобразом, исследование системы электронного обучения «е-Learning» является актуальной задачей мирового уровня. В статье рассматривается электронная система образования в университетеРединг, который входит в 25 лучших вузов Великобритании и в 200 лучших в мире. Благодаря международной стипендии «Болашак», учрежденной в 1993 году по инициативе Президента РеспубликиКазахстан Н.А. Назарбаев, обладатели (преподаватели) этой стипендииво время языковой стажировки в Великобритании самостоятельновыполняли проектную работу на основе анкетирования студентовиз разных стран, которые обучаются в университете Рединг.Основная цель данного исследования заключается в проведениианализа, который включает следующие задачи: определить элементы,и роль системы электронного обучения в учебном процессеуниверситета Рединг; создать схему систем электронного обученияв университете Рединг.Қазіргі таңда әлемдегі барлық мемлекеттерге жаңа ақпараттықатынас технологияларымен келген, білім берудің электронды жүйесінсіз «e-learning» экономика және қоғамның кез келген саласында өмір сүруді елестету мүмкін емес. Барлық қызметтерэлектронды түрде болып, ал кәсіптік әрекеттер интернетсіз,компьютерсіз және желілі әлеуметтік және кәсіби қауымдастықтарсызмүмкін емес болғандықтан, электронды оқыту (e-learning) білімалушыларды болашақ өмірге дайындайды. Білім беруді дамытужөніндегі Қазақстан Республикасының Президенті Н.Ә. Назарбаевтыңмемлекеттік бағдарламасындағы бұйрығы бойынша, білім берудіңэлектронды жүйесін (e-learning) енгізу алғаш анықталған. 2015 жылға қарай білім беру мекемелерінің 50%, ал 2020 жылға қарай бұл көрсеткішті білім берудің барлық деңгейіндегі мекемелердің 90% электронды оқыту жүйесімен (e-learning) қамту жоспарланып отыр. Білім берудің барлық деңгейіндегі мекемелерде электронды оқытуды(e-learning) жүргізетін оқытушылардың жұмыс орындарын қазіргімодификациядағы компьютерлермен, мультимедиалық проекторларменжәне интерактивті тақталармен жабдықтау жоспарланған. Осылайша,электронды білім беру жүйесін «e-learning» зерттеу әлемдік деңгейдеөзекті мәселелердің бірі болып табылады. Мақалада Ұлыбританияелі бойынша 25 және әлем бойынша ең үздік 200 жоғары оқу орындарының құрамына кіретін Рединг университетіндегі электрондыоқыту жүйесі қарастырылады. 1993 жылы Қазақстан РеспубликасыныңПрезиденті Н.Ә. Назарбаевтың бастамасымен бекітілген Халықаралық«Болашақ » стипендиясының арқасында, осы шәкіртақының иегерлері(оқытушылар) Ұлыбритания елінде тілдік тағылымдаманы өту барысында Рединг университетінен білім алып жатқан әртүрлі мемлекетстуденттерінен сауалнама жүргізу негізінде жоба жұмысын өз беттерінше орындаған. Бұл зерттеудің негізгі мақсаты Рединг университетінің оқыту үдерісінде электронды оқыту жүйесініңэлементтері мен рөлін анықтау; Рединг университетіндегі электрондыоқыту жүйесінің сызбанұсқасына талдаулар жасау міндетінен тұрады.