Аудармашылардың кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруда инфоақпараттық технологияларды қоллану мәселесі (Journal of Educational Sciences, 2019)
Мақалада болашақ аудармашының кәсіби даярлық сапасын арттыруға және оның тілдік тұлғасын қалыптастыруға мүмкіндік беретін, білім беру парадигмасын құрудың негізгі факторы ретінде танылатын аудармашының кәсіби құзыреттілігін қалыптастыру мәселесі қарастырылады. Аталған мәселені шешудегі инфоақпараттық технологиялардың әдістемелік потенциалы қарастырылып, аударма сөз іс-әрекетінің түрі ретінде талданады. Болашақ аудармашының кәсіби құзыреттілігін қалыптастыруға мүмкіндік беретін және аударманы оқытуда инновациялық әдістеріні қолданудың негізінде жатқан инфоақпараттық технологиялардың дидактикалық ерекшеліктерін анықтауға талпыныс жасалынып отыр. Мақалада студенттердың бастапқы мүмкіндіктерін анықтау және аударма мамандығына жағымды мотивациялық және құндылықты қалыптастыру мақсатында мониторингтің бастапқы диагнозының нәтижелері сипатталған. Зерттеуге Абылай хан атындағы Қазақ халықаралық қатынастар және әлем тілдері  университетінің 56 студенті қатыстыТүйін сөздер: аударма, құзыреттілік, кәсіби құзыреттілігін, мәдениаралық қарым-қатынас, инфоақпараттық технологиялар