Контекстік білім болашақ мұғалімдердің лингвокоммуникативті құзыреттілігін қалыптастырудағы мағыналы фактор ретінде (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақалада контекстік оқыту теориясының негізгі сипаттамалары ашылған. Контекстік білім берудің негізгі идеясы – теориялық білімді игеру және оны практикада қолдану. Оқу процесін контекстік оқыту технологиясы негізінде құру студенттердің оқу ісәрекетінің мазмұны мен процесін әрі қарайғы мамандықтарына жақындатуға мүмкіндік береді. Жұмыс берушілердің түлектерді, білім беру қызметтерін тұтынушылар мен тұтынушыларды даярлау сапасына қоятын талаптары жұмыс берушілердің талаптарына сәйкес келетін және болашақ кәсіби қызмет контексіне енетін кәсіби құзіреттілікті қалыптастыру мәселесін шешудің өзектілігін арттырады. Қазіргі жағдайда бұл білім берудің жаңа тәсілін, болашақ мамандардың кәсіби дайындығын қалыптастыру үшін инновациялық-контекстік технологияларды қолдануды талап етеді. Мақалада болашақ шетел тілі мұғалімдерінің лингвокоммуникативті құзіреттілігін қалыптастырудағы құзіреттілік-контекстік модельдің негізгі ерекшеліктері талданады. Эксперименттік жұмысқа 138 студент қатысты. Эксперименттік жұмыстың нәтижесінде ЖОО бітірушілердің кәсіби дайындығының деңгейіне қойылатын талаптардың өсуі мен педагогикалық технологиялардың репродуктивтік сипатының басымдылығы арасындағы қарама-қайшылықтардың анықталуы лингвистикалық мамандықтардың білім беру үдерісінде қолданылатын контекстік технологияларды ендірудің тиімділігімен шешілуі мүмкін деген болжамның дұрыстығы айқындалды. Түйін сөздер: контекст, контекстік дайындық, құзіреттілік, кәсіби қызмет.