Проблемалық ситуациялық-кәсіби міндеттерді шешу әдісі аргументативтікоммуникативтік құзыреттіліктің негізі ретінде (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақалада шетелдік кәсіби қызмет үшін қажетті дағдылар мен дағдыларды дамыта алатын жаңа форматтағы маман даярлау мәселесі қарастырылады. Мұндай маман дайындау үшін авторлар аргументативті-коммуникативтік құзіреттілікті ұсынады, оның құрылымына аргументативті-дискурсивтік және полемикалық-аргументативтік ішкі компетенциялар кіреді, олар болашақ шет тілінің мұғалімдерін кәсіби даярлау үшін негіз болып табылады. Оларды оқу үрдісіне енгізу технологиялары келтірілген, 50-ші 2 курс студенттеріне ұсынылған бағдарлама талданады. Осы бағдарламаға сәйкес аргументативті-коммуникативтік құзіреттілікті қалыптастыруға арналған жаттығулар жүйесі жасалынған, олар типологиялық реттілікпен сатыларда ұсынылған. Мақалада болашақ шетел тілдерінің оқытушыларын даярлауда аргументативті-коммуникативтік құзіреттілікті қалыптастыру процесінде проблемалық ситуациялық және кәсіби тапсырмаларды шешу әдісінің маңыздылығы негізделеді. Авторлар проблемалық ситуациялық және кәсіби тапсырмаларды шешудің әдісіне анықтама беріп, оны оқу процесінде таңдалған алгоритмдерді қолдана отырып, болашақ ағылшын тілі мұғалімдері үшін аргументативті тапсырмаларды шешуге байланысты нақты сабақтарда жүзеге асырады. Мәселелік-жағдаяттық-кәсіби  міндеттерді шешудің аталған әдісі сонымен қатар креативтілікті қалыптастыруға және оқытудағы стереотиптерді   жеңуге көмектеседі. Болашақ мұғалімнің кәсіби қызметін моделдеу бірқатар маңызды құзыреттіліктерді, соның ішінде аргументативтікоммуникативті құзыреттіліктерді қалыптастыруға мүмкіндік береді. Түйін сөздер: проблемалық ситуациялық-кәсіби тапсырмаларды шешу әдісі, аргументативті коммуникативтік құзіреттілік, кәсіби дайындық, ситуациялық есептерді шешу алгоритмдері, педагогикалық жағдай, шет тілінде білім беру.