Білім саласындағы аудит: әлеуметтік бейімделу және білім сапасы (Journal of Educational Sciences, 2020)
Бұл тақырып әлеуметтік-экономикалық процестерді көрсеткіштерін анықтау үшін рәсімдерді іргелі қажеттігін ескере отырып, арнайы маңызға ие: Біріншіден қазақстандық экономиканың нарықтық тетіктерді, оның құрылымдық реформаның жаңа проблемаларды пайда жұмыс істеуі жаңғырту үдерістерін маңыздылығы, әсіресе дағдарыстан кейінгі қалпына келуі кезеңінде, бәсекеге қабілеттілігін арттыру; екіншіден, Фонды зерттеу себепші инновациялық, әлеуметтік аудит табиғаты, салыстырмалы жақында Қазақстанда пайдаланылатын және өз ұлттық ерекшеліктері бар Үшіншіден, әлеуметтік аудит гендерлік аспектілері өзектілігі. Қазақстандық ғалымдар, әлеуметтік және еңбек қатынастарын реттеу аспектісінде әлеуметтік аудит дамытуға белсенді болды. Жоғары білім сапасы бойынша мемлекеттік және әлеуметтік-кәсіби бағалау жүйелерінің өзара әрекеттесу механизмін модельдеудің негізі ретінде келесі тұрғыларды қолдану тиімді: (1) жоғары білім сапасына кепілдік беруді бағалауға мамандандырылған әртүрлі субъектілердің әлеуметтік компонент механизмі туралы түсінігі болуы; (2) жоғары білімнің сапасын мемлекеттік және қоғамдық- кәсіби бағалаудың екіжақты ортақ мүддеге негізделіп өзара толықтырылуы. Түйін сөздер: әлеуметтік аудит, стратегия, даму, білім беру жүйесі, реформалау, білім беру қызметтері, теңсіздік.