Шетел тілдерін қашықтықтан оқытудағы белсенді әдістердің қолдануы (Journal of Educational Sciences, 2020)
Оқытудың белсенді әдістері әр түрлі оқу пәндерінде педагогикалық ұйымдастырылған таным процесінде кеңінен қолданылады. Бұл мақала Қазақстанның жоғары оқу орнында қашықтықтан оқыту жағдайында шетел тілінде оқытудың белсенді әдістерін қалай біріктіруге және тиімді қолдануға болатындығын талдауға бағытталған. Зерттеу 2018-2019 мен 2019-2020 оқу жылдарында ақпараттық-коммуникациялық ортада (қашықтан) оқыған ересек студенттер-аудармашыларына арнайы Moodle платформасында дайындалған, кәсіби-бағытталған ағылшын тіліне арналған құжаттарды талдаудың (сабақ әзірлемесінің) сапалы сипатына ие. Мақала қашықтықтан оқыту технологияларын (ҚОТ) қолдана отырып, университеттік жүйеде оқитын студенттердің белсенді жұмысының кейбір мүмкін әдістерін, шетел тілдерін үйренудегі қашықтықтан оқитындардың оқу әрекетін жетілдірудің заманауи әдістерін сипаттайды және зерттейді, мысалы: Колба әдісі, пікірталас, пікірталас критерийлері, интеллект-карта. Бұл жұмыс шетел тілдерін қашықтықтан белсенді түрде оқытудың негізгі мүмкіндіктерін көрсетеді, бұл сізге шетел тілін тиімді үйренуге, кәсіби және мәдениаралық-коммуникативтік құзіреттіліктерді дамытуға мүмкіндік береді. Мақаланың практикалық маңыздылығы қашықтықтан оқитын студенттерге мұғалімдердің шетел тіліндегі сабақтарды дайындауда белсенді оқыту әдістерін қолданатын идеясында жатыр. Студенттердің белсенді қатысуын қажет ететін шетел тілдерінде қашықтықтан оқытуды ұйымдастырудың күрделілігін ескере отырып, бұл мақала шетел тілдерін оқытудың мақсатында қашықтық технологияларын дамытуға ықпал етеді. Сонымен қатар, қашықтықта жұмыс істейтін мұғалімдерге студенттердің құзіреттілігін оңтайландыру және жетілдіру мақсатында сапалы және тиімді оқу материалдарын, электрондық курстарды жасау үшін пайдалы болады деп сенеміз. Түйін сөздер: оқытудың белсенді әдістері, қашықтықтан оқыту, электрондық курс, шетел тілі.