Мектеп математикасындағы практикаға бағытталған білім (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақала тәжірибеге бағытталған мазмұндағы мектепте математиканы оқыту мәселелеріне арналған. Зерттеудің мақсаты- тәжірибеге бағытталған математиканы жүзеге асыру үдерісінде оқушыларды практикалық мазмұндағы есептерді шығаруға үйрету әдістемесін жасау. Математиканы оқыту үдерісінде оқушылардың тәжірибеге бағытталған есептерді шығару қабілеттерін дамыту олардың математикалық құзыреттіліктерін қалыптастырудың бір әдісі ретінде қарастырылуы керек. Тәжірибеге бағытталған тапсырмалар деп мазмұнында күнделікті өмірге қажетті қоршаған айналаның шындық жағдайлары сипатталатын, математикалық білім мен дағдыларды қолдану арқылы тәжірибелік дағдыларды қалыптастырумен байланысты болатын математикалық есептер түсіндіріледі. Мәселенің бұл түрін шешу көбінесе нақты проблемада сипатталған нақты жағдайдың моделін құруға негізделген. Компиляциялаудың бұл моделі жоғары математикалық дайындықты қажет етеді және сәйкесінше жалпымәдени деп аталатын жаттығудың нәтижесі болып табылады. Мектепте математиканы оқытуда тәжірибеге бағытталған тапсырмаларды үнемі қолдану оқушыға білімді жалпылауға және тереңдетуге, тақырып бойынша білімдер мен дағдылар жинақтауға, оқу үдерісін нақты өмір жағдайымен байланыстыруға, бастамашылық пен тәуелсіздік көрсетуге мүмкіндік береді. Мақалада дидактикалық мақсат қою және авторлар жасаған математикадағы практикаға бағытталған тапсырмалардың мысалдары сипатталған. Оқушылардың іс-әрекетін мониторингілеу тәжірибеге бағытталған тапсырмаларды жиі қолдану оқушылардың оқу іс-әрекетіне деген қызығушылығын арттыратынын, сабақта жағымды мотивация қалыптастыратынын көрсетеді. Түйін сөздер: орта мектеп математикасы, практикаға бағытталған тапсырмалар, мотивация.