Қазақстан отбасының жағдайын зерделеу бойынша кейс-стади (Journal of Educational Sciences, 2020)
Қазақстандағы отбасы институты күрделі өзгерістерге ұшырауда, оған экономикалық, саяси, психологиялық, тарихи, мәдени факторлар, ішкі жағдайлар мен сыртқы жағдайлар әсер етеді. Жаһандану жағдайында отбасыларға бастапқы мәдениетін өзгертіп, оларды ығыстыратын шетелдік мәдени және тіпті мәдениетке қарсы әсер етіледі. Жаһандану форматтары жеке басын дәстүрлі институттарға қарағанда тезірек қалыптастырады: отбасы, білім, дін. Нарық құрылымын мақұлдауымен отбасы циклдік дамуға, оның ішінде дағдарыстарға ұшырайтын макроэкономиканың жағдайына байланысты болады. Мемлекеттің экономикалық жағдайы жақсы анықталмаған, бірақ ол басқа институттардың, оның ішінде отбасының құрылымы мен динамикасын белгілейді. Отбасы әлеуметтік саланың (жұмыспен қамту, медицина, білім беру) қызметімен байланысты жүйелік сәтсіздіктердің эпицентрінде болды. Отбасын әлеуметтік қолдауға бағытталған арнайы тұжырымдамалық тәсілдер мен бағдарламалар қажет. Мемлекет тұрақтылықты сақтау мақсатында әлеуметтік отбасылық және гендерлік саясатты жүзеге асырады. Проблемалық жағдай – мемлекет әлеуметтік жобалардың қажеттіліктерін жеткілікті дәрежеде зерттемеген, халық әрдайым хабардар емес, проблемалық отбасылық жағдайды жеңудің қандай мүмкіндіктері бар екенін біледі және түсінеді. Наразылық әрекеттерінің өсу тенденцияларын әлеуметтік отбасы мен гендерлік саясатқа наразылық негізінде зерттеу үшін арнайы талдау қажет. Осыған байланысты мақалада Азаматтық бастамаларды қолдау орталығының тапсырысы бойынша «Қазақстандық отбасы 2019» ұлттық баяндамасын дайындау аясында «Қазақстанның тең құқық пен тең мүмкіндіктер институты» қоғамдық қоры жүргізген зерттеу нәтижелері келтірілген. Зерттеушілер мемлекеттік әлеуметтік отбасы мен гендерлік саясаттың күшті жақтары жұмысқа орналасуға және уақытша жұмыспен қамтуға бағытталған мемлекеттік бағдарламаларды әзірлеу, атаулы әлеуметтік көмекке қол жетімділік, қол жетімді баспана алу үшін несие беру шарттарын өзгерту арқылы мұқтаж отбасыларды қолдау саясатын жүзеге асыру және т.б. болып табылатындығын анықтады. Қазақстандық қоғамдағы жұмыссыздық феноменін түсінуге жүйелі көзқарас; шаруашылық құрылымы мен үй шаруашылықтарының типтері туралы болжамда қоғамның әлеуметтік құрылымы туралы білімнің болмауы; тұтастай алғанда әлеуметтік жағдайдың дамуындағы болжамдардың әлсіздігі; әртүрлі бастапқы мүмкіндіктері бар жастарды әлеуметтендіру жолдары, құралдары, мүмкіндіктері туралы нақты идеялардың жоқтығы; болжамды статистиканың болмауы; ұлттық статистиканың сәйкес келмеуі. Түйін сөздер: отбасы, отбасы типологиясы, отбасы және гендерлік саясат.