Педагогикалық қарым-қатынас ерекшеліктері: акмеологиялық тәсіл (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мaқaлaның мaқсaты – педагогикалық қарым-қатынастың ерекшеліктерін, мазмұнын,қызметін, қарым-қатынас типтерін және т.б. ашып көрсету; педагогтың кәсібилігін дамытудыңміндеттерін шешудің акмеологиялық тұрғыларын, қарым-қатынас стильдерін, педагогтың қарым-қатынасының стратегияларын негіздеу.Акмеологиялық жобалау өмірдің стратегиясымен, мінез-құлық немесе кәсіби қарым-қатынасын жетілдірудің анықтамасымен байланысты жеке жұмыс үшін қолданылатыны кеңіненашылған. Акмеологиялық кеңес беру – бұл педагогтардың кәсіби қызметтердің қарым-қатынасшыңына жетуге көмек көрсетеді. Қарым-қатынас жасау бірігіп жұмыс жасауды ұйымдастыруға,жоспар құруға және оны талқылауға, оларды жүзеге асыруға көмектеседі. Адамның қарым-қатынас жасау мақсаты артып келеді: әлем туралы білім алуы мен жеткізуі, оқу мен тәрбие,адамдардың бірігіп әрекет етуінде олардың ақыл-парасатты іс-әрекеттерді келісіп жасауы, жекежәне іскерлік өзара қарым-қатынасты айқындау және орнатуға талдау жасалды. Акмеология –кәсібилікті дамытудағы негізгі тәсілдемелерді (подход) оқып-зерттейтін ғылым. Ол сол сияқты,өзін-өзі жетілдірудің табыстылығын анықтайтын факторларды, жағдайларды, механизмдердіжәне тұлғаның өзін-өзі жетілдіруін кәсіби мамандығында, тұтастай алғанда, өмірінде өзін-өзіжетілдіруінің қарым-қатынасын анықтайды. Акмеологиялық түсінікте дамудың басты мазмұныозық прогрессивтік және гуманистік даму болуы керек (басқа емес, әсіресе, өзімшілдік), жекетұғаның өзін-өзі жандандыруы және өзін-өзі таныту, қарым-қатынас мәселелері қарастырылған.Түйін сөздер: акмеология, қарым-қатынас, құзыреттілік, педагог, мұғалімнің дамуы,мұғалімнің дайындығы.