Кәсіби дайындықтың магистрлік кезеңінде пәрменді құрамын талдау негізінде тыңдаудың құзыретін өзін-өзі бағалау (Journal of Educational Sciences, 2020)
“Магистратура” жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру стандарты болашақ мамандардыңкоммуникативтік құзыреттеріне жоғары талаптар қояды, бұл өз кезегінде магистранттардытыңдау дағдыларын дамытуға назар аударуды талап етеді. Сонымен қатар магистратураоқытушылары мен магистранттар тыңдаудың сапасын мониторингілеу әдістерімен жеткіліксізқамтамасыз етілген.Зерттеу мақсаты: тыңдау қызметінің пәрменді құрамын көрсететін тыңдаудың құзыреттілігінбағалау үшін сауалнама әзірлеу.Негізгі идея сарапшылардың сипатталған тыңдау қызметінің модельдерінің жүйесін зерттеугежәне диагностикаланатын құзыреттіліктің пәрменді құрамын талдауға негізделген диагностикақұралын әзірлеу болып табылады.Жұмыстың ғылыми маңыздылығы тыңдау қызметінің нұсқаларын жүйелеу және авторлықжіктеу болып табылады. Практикалық маңыздылығы – базалық құзыреттіліктердің бірі сапаныөзін-өзі бағалаудың жаңа құралын құруда.Зерттеу барысында теориялық талдау және синтездеу әдістері, эмпирикалық бақылауәдістері, әңгімелесу, сұрау әдістері қолданылды.Зерттеу тыңдау қызметінің моделін жүйелендіруге және жіктеуге мүмкіндік берді; тыңдаунұсқаларының пәрменді құрамын көрсететін сауалнамаларды қолдана отырып, өзін-өзі бағалаусапасын жақсартуға болатынын көрсетті; әзірленген әдістеменің тиімділігін анықтауға мүмкіндікберді.Зерттеу жоғары оқу орнынан кейінгі білім беру дидактикасының дамуына үлесін қосадыжәне болашақта одан әрі дамытуға болады.Түйін сөздер: магистратурада тыңдаудың өзін-өзі бағалау құзыреті.