Бастауыш сынып оқушыларының шетел тілді коммуникативтік құзыреттілігін қалыптастыру мәселесіне (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақала бастауыш сынып балаларының шетел тілінің коммуникативтік құзіреттілігінқалыптастыруға арналған. Қазіргі кезеңнің шетел тілін оқытудың мақсаты – оқушылардыңкоммуникативті құзіреттілігіне жету, яғни оқушылар шетел тілін меңгеруге және шетел тілініңана тілдерімен өзара түсінісуге қабілеттілігі мен нақты дайындығы. Бастауыш мектеп жасындашетел тілінің коммуникативті құзіреттілігін қалыптастырудың орындылығы біздің еліміздеде, шетелде де жүргізілген көптеген зерттеулермен расталады. Шетел тілі әлемнің бейнесінтүсіну, басқа халықтар құрған құндылықтармен танысу құралы ретінде қарастырылуы керек.Мақалада коммуникативтік құзіреттіліктің компоненттері, сонымен қатар оны шет тілі сабағындақалыптастыру әдістері мен технологиялары қарастырылған. Бастауыш мектептің 4 сыныбының75 оқушысы қатысқан тәжірибелік-педагогикалық зерттеу жүргізілді. Оқушылардыңкоммуникативтілігі және белсенді оқытуды пайдалану әдістемесі қолданылды. Тұрақтандырукезеңінде оқушылардың 60% коммуникативті белсенді, ал 40% – коммуникативті енжарекендіктері анықталды. Сабақтар оқушылардың жекедаралық ерекшеліктерін есепке ала отырып,жаңартылған әдістеме бойынша өткізілді.Түйін сөздер: бастауыш мектеп оқушылары, шет тілін меңгеру, шетел тілі, коммуникативтіқұзіреттілік.