Ағылшын тілін оқытудағы силлабус түрлеріне сипаттама (Journal of Educational Sciences, 2020)
Ағылшын тілін меңгеру – жалпы білім беретін мектепте, арнайы және жоғары оқуорындарында әр адамның жеке қызығушылығымен қатар, мемлекет талабы мен әлеуметтік-саяси қажеттілік. Тіл меңгерудің ажырамас бөлігі – оқу бағдарламасы. Отандық білім беружүйесінде оқу бағдарламасы білім беру құрылымының және оқу үдерісін ұйымдастыруда,оны оқу-әдістемелік қамтамасыз етудегі ең шешуші және маңызды құралдардың бірі болыптабылады. Алайда, мақаланы даярлау барысында, аталмыш тақырып елімізде әлі де тереңзерттеліп, ғылыми тақырыпқа айналмағаны байқалды. Ұсынылып отырған мақалада шетел тілін,оның ішінде ағылшын тілін оқытудағы силлабустардың түрлеріне талдау жасалды. Алдыменсиллабустың анықтамасы әлемдік ғалымдардың еңбектеріне сүйене отырып, айқындалып,оның мақсат-міндеттері қарастырылды. Еліміздегі контексте де силлабус анықтамасы берілді.Мақаланың негізгі акценті силлабус түрлерін талдауға негізделген, сондықтан силлабустыңпайда болу тарихы мен ерекшеліктеріне тоқталып, түрлі әдістермен байланысы қамтылып, әдісұғымы да қысқаша қарастырылды. Мақалада оған қоса, әр түрлі силлабустардың кемшіліктерімен артықшылықтары ғалымдардың пікірлеріне сүйене отырып, талқыланды. Сонымен қатар,талдау барысында оқушыны академиялық силлабустың маңызды компоненттерімен таныстырып,оқу бағдарламаларын салыстырып, силлабусты зерттеген ғалымдардың еңбектерінен мағлұматберіп, алдағы уақытта силлабус жайлы тереңірек зерттеулерге өзек болса деген мақсат болды.Түйін сөздер: силлабус түрлері, шетел тілін оқыту, оқыту әдісі, силлабус компоненттері,силлабустардың артықшылықтары мен кемшіліктері.