«Электр және магнетизм» пәнін оқытуда «педагогикалық сурет салудың» дидактикалық мүмкіндіктері» (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақалада студенттерге «Электр және магнетизм» міндетті пәнін оқыту барысында«педагогикалық сурет салуды» қолданудың дидактикалық мүмкіндіктері қарастырылады.Физика тілін түсіну мен ойлау байланысы қозғалады. Авторлар оқу пәнін оқыту әдістемесінде«педагогикалық сурет» түсінігін, дидактикалық бағыт түсінігін, «графикалық конспект» түсінігінталдайды.Мақаланың мақсаты – «Электр және магнетизм» пәні бойынша теориялық білімді бейнегеайналдыруда «педагогикалық сурет салуды» қолданудың мәнділігін көрсету; студенттерге көрнекі-бейнелік ойлау дағдыларын және физикалық терминдер мен арнайы белгілеулерді қолдану.Мақалада «Электр және магнетизм» пәнін оқытудағы «педагогикалық сурет салудың»дидактикалық бағытын анықтаудың әдістемелік тәсілін әзірлеу әрекеті жасалған.«Педагогикалық сурет салудың» дидактикалық бағытының әдістемелік қабылдауы келесіқадамдарды қамтиды: педагогпен сабаққа дайындық кезінде – «педагогикалық сурет салудың»дидактикалық мүмкіндіктерін анықтау, сабақты өткізу кезінде – студенттермен «педагогикалықсурет салудың» әлеуетін түсіну және талқылау. Физикалық суреттің мағынасын түсіндіру арқылыстуденттерде көрнекі-бейнелік ойлау мен ғылыми тіл дағдылары қалыптасады, физика тілін түсіну– болашақ маманның жеке тұлғалық сипаттамаларының мәнді құраушысы болып табылады.Мақалада «Электр және магнетизм» пәнінен «педагогикалық сурет салу» бойынша қарапайымтапсырмалар көрсетілген.Әдістемелік зерттеу шеңберінде әдістемелік тәсілдерді талқылаудан өткізу үшін студенттергесауалнама жүргізілді. Студенттер пәнді оқуда «педагогикалық сурет салуды» пайдаланудыңқажеттілігін және бұл мәселеде физикалық суреттің рөлін жақсы түсінеді.Түйін сөздер: «педагогикалық сурет», «графикалық конспект», құзыреттілік, көрнекі-бейнеліойлау, оқу үдерісі, физика тілі, физиканың әлеуеті.