Application of CLIL technology in teaching science subjects in general education schools of Kazakhstan: a survey of teachers (Journal of Educational Sciences, 2020)
Бүгінгі таңда әлемде жеті мыңнан астам түрлі тілдер бар. Халықаралық ортада, бизнес,ғылым және қызметтің басқа салаларында ағылшын тілі қарым-қатынастың негізгі тілі болып табылады. Дүниежүзілік жаһандану дәуірінде Қазақстан жалпы білім беретін мектептердеүштілділік жүйесіне көшу үшін білім беру жүйесін модернизациялау бағдарламасын белсендіжүзеге асыруда. Қазіргі уақытта CLIL оқыту технологиясы қосымша тілді үйренудің жаңаоқу бағдарламасы ретінде бүкіл әлемде танымал болуда. Зерттеулерге сәйкес, сыныпта CLILтехнологиясын қолдану сыныптың оқу ортасын жақсартады, оқу уақытын қысқартады,сонымен қатар оқыту тұжырымдамасын кеңірек және терең етеді. Барлық артықшылықтарынақарамастан, CLIL кейбір жағынан қиын болуы мүмкін. Осы тақырыптың күрделілігін ескереотырып, Қазақстанда CLIL оқыту технологиясын енгізу қаншалықты тиімді жүзеге асырылыпжатқандығы туралы түсінік болуы маңызды. Бұл мақалада Қазақстандағы орта мектептерде CLILтехнологиясын енгізу тәжірибесі туралы 127 мұғалімнің сауалнамасының нәтижелері келтірілген.Сауалнама әлеуметтік нысандарда Google Forms платформасы негізінде Whatsapp және Telegramқосымшалары арқылы жүргізілді.Түйін сөздер: CLIL технологиясы, білім беру, үштілділік, модернизация.