Жаңартылған білім беру жағдайындағы «Өзін-өзі тану» пәні оқулықтарының мазмұндық-құрылымы (Journal of Educational Sciences, 2020)
Мақалада жаңартылған білім беру жағдайындағы оқыту үдерісінде «Өзін-өзі тану»пәнін жалпы орта білім беретін мектептердегі оқыту ерекшеліктері қарастырылады. Пәнніңоқулықтарына әдістемелік тұрғыда жан-жақты талдау жасалып, авторлар соның ішінде6-сыныптың оқулығына сипаттама береді. Сол сияқты «Өзін-өзі тану» пәнінің оқулықтарындайындауға негіз болатын нормативтік-құқықтық құжаттар көрсетіледі. Авторлар мектептегіоқулықтар мен оқу әдістемелік кешендерді талдауда пәннің дамуы мен қалыптасуындағыкезеңдерге сүйенеді, сөйтіп жаңартылған білім мазмұны жағдайындағы оқулықтарға әдістемелікталдау жасауға ұмтылады. Мұғалімнің өзін-өзі тануды оқытудағы ұстанымына ерекше назараударылады – сыныптағы мұғалім мен оқушы арасындағы ашық диалог. Әр оқушының ішкі жәнетұлғалық «Мен» тұжырымдамасын қалыптастыруда мұғалімнің орны айрықша. Балалармен біргеойлану, бірге қуану, бірге қамығу, бірге жаңа нәрсені үйрену, бірге таңданып, бірге қобалжупәнді оқытуда жағымды атмосфера орнатып қана қоймайды, ол сонымен қатар оқушылардыңөмірдің ақиқатын түсінулеріне де көмектеседі.Мақалада екі кесте беріледі. Оқулықтағы кейбір тапсырмаларды мысалға ала отырып,авторлар пәнді оқытудың жаңа әдістеріне әдістемелік талдау жасайды. Зерттеу ҚазақстанРеспубликасының Білім және ғылым министрлігінің (№ AP08856223 грантына) сәйкесқаржыландырылады.Түйін сөздер: жаңартылған білім беру мазмұны, өзін-өзі тану, рухани адамгершілік білім,оқулық, оқушы дәптері, әдістемелік құрал, білім мазмұны.