О разработке отечественных компьютерных игр для дошкольников. Мектеп жасына дейінгі балаларға арналған отандық компьютерлік ойындардың жасалуы туралы. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье проанализирован опыт Казахстана по созданию и внедрениюкомпьютерных игр для дошкольников. Статья включает разделы:введение, «Компьютерные игры и требования ГОСО для выпускниковдошкольного образования», «Апробация компьютерных игр», заключение. Анализ показал, что игр на казахском языке мало.В рамках проекта Национального центра информатизации разработано10 игр на казахском и русском языках. Это: «Өрмекші, Құмырысқа және Қарлығаш » («Паук, Муравей и ласточка»); «Аққайыңның шырынынеге тәтті?» («Почему у Березки сок сладкий?!»); «Бұл қай кезде болады? » («Когда это бывает? »); «Наурыз мерекесі» («ПраздникНаурыз»); «Жолдан өту» («Перейти дорогу»); «Үйдегі және көшедегіқауіпсіздік » («Домашняя и уличная безопасность »); «Тәрбиеліболу керек » («Быть воспитанным »); «Жануарлардың айтысы» («Спор животных »); «Кім күштілеу? » («Кто сильнее?»); «Піл мен маймыл» («Слон и обезьяна»). Апробация игр была проведена в детскомсаду г. Астаны. Для формирующего эксперимента были отобраныодна группа с обучением на казахском языке («Жулдыз » – 20 детей)и две группы на русском языке («Алтын балык » и «Балдаурен» – 20 детей), общее число воспитанников старшего дошкольного возрастасоставило 40 человек. Перед проведением апробации были проведеныанкетирование и интервьюирование воспитателей экспериментальныхгрупп, беседы с детьми и их родителями с целью выявления текущегосостояния уровня подготовки детей к обучению в школе и формированности у них ключевых компетентностей. Ребята получилинавыки оценки своих поступков и поступков сказочных персонажей,усвоили некоторые этические нормы и ценности человеческогообщества,стали проявлять большую эмпатию и толерантность. Компьютерныеобучающие игры расширяют и обогащают инновационную информационно- образовательную среду дошкольного воспитанияи обучения, использование компьютерных игр позитивновлияет на расширение кругозора, развитие логического мышления, формированиеэлементарных навыков чтения, письма, счета и опыта языковогообщения, навыков безопасного поведения, уважительного отношенияк старшим и сверстникам и т.д. Мақалада мектеп жасына дейінгі балаларға арналған компьютерлік ойындардың Қазақстанда жасалуы және ендірілуінің тәжірибелеріталданады. Мақаланың бөлімдері: кіріспе, «Мектепке дейінгі білім берумекемелерін бітірушілерге арналған компьютерлік ойындар және ЖМББС талаптары », «Компьютерлік ойындарды байқаудан өткізу», қорытынды. Жасалған талдаулар қазақ тіліндегі ойындардың аз екендігін көрсетті. Ұлттық ақпараттандыру орталығының жобасыаясында қазақ және орыс тілдерінде 10 ойын дайындалды. Олар: «Өрмекші, құмырсқа және қарлығаш», «Аққайыңның шырыны негетәтті?» «Бұл қай кезде болады?» «Наурыз мерекесі», «Жолдан өту», «Үйдегі және көшедегі қауіпсіздік», «Тәрбиелі болу керек», Жануарлардың айтысы», «Кім күштілеу?», «Піл мен маймыл» деп аталады. Байқау Астана қаласының балабақшаларында өткізілді.Қалыптастыру экспериментін өткізу үшін қазақ тілінде («Жұлдыз» – 20 бала) бір топ және орыс тілінде («Алтын балық » және «Балдаурен – 20 бала) екі топ таңдалып алынып, ересектер тобындағытәрбиеленушілердің жалпы саны 40 бала болды. Байқаудан өткізбесбұрын алдымен балалардың мектеп алды дайындығының деңгейінжәне олардың түйінді құзыреттіліктерінің қалыптасуын тексерумақсатында эксперименттік топтың тәрбиешілері мен ата-аналарынансауалнама, сұхбат алынып, әңгіме жүргізілді. Нәтижесінде балаларертегі кейіпкерлерінің әрекеттеріне орай өз іс-әрекеттерін бағалайалуға үйренді, қоғамдағы кейбір этикалық нормаларды, адамзаттыққұндылықтарды түсініп, эмпатия және толеранттылық таныта алу дағдыларын меңгерді. Оқытуға арналған компьютерлікойындар мектепке дейінгі оқыту мен тәрбиелеу үдерісіндегі тәрбиеленушілердіңинновациялық, ақпараттық-білімдік ортасын кеңейтіп байытады,компьютерлік ойындарды пайдалану олардың өй-өрісінің, логикалықойлау қабілетінің дамуына,қарапайым оқу дағдыларының қалыптасуына, тілдік қарым- қатынас және санай алу тәжірибелерінің,қауіпсіздік ережелерін сақтаутәртібін және үлкендер мен өздері қатарластарға және т.б. құрмет көрсете білу дағдыларының қалыптасуына жағымды әсер етеді.