Кәсіби бағдар беру жұмыстарындағы студенттердің ақпараттық құзыреттіліктерін қалыптастырудағы рөлі. Роль профориентационной работы в формировании информационной компетентности студентов. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақаланың мақсаты – «Кәсіби оқыту » мамандығы бойынша студенттерді дайындауды талдау, «Кәсіби бағдар теориясы жәнеәдістемесі » оқу пәнін ендірудегі кәсіби бағдар беру тәжірибелерінжинақтау, сонымен қатар сұрақтарды оқып үйренуде электрондысөздіктерді олдану. Ғылыми мақала кіріспе (introduction), негізгібөлім(main body) және қорытындыдан (conclusions) тұрады. Мақалада«Кәсіби оқыту » мамандығының кәсіби іс-әрекеттік нысандары жәнетүрлері, бакалаврлар міндеттерінің кәсіби іс-әрекет түрлерімен сәйкестігі, аталған мамандық бойынша оқу нәтижелері анықталады.Кәсіби бағдар жұмыстарын ұйымдастырудың теориялық аспектілеріқарастырылады. Осы тұғырлар негізінде Қарағанды мемлекеттіктехникалық университетінің «Кәсіби оқыту » мамандығында оқытылатын«Кәсіби бағдар берудің теориясы және әдістемесі » оқу пәнінің мақсатымен міндеттері анықталады. Сонымен қатар мақалада аталған пәндіжүргізуде қолданылатын ақпараттық технологиялар да арастырылады.Атап айтқанда, авторлардың дайындауымен екі нұсқада: біріншісі,кәсіби бағдар беру бойынша екі тілде сөздіктердің басылып шығуы,екіншісі, студенттердің құзыреттіліктерін қалыптастыруғамүмкіндікберетін дыбыстық электронды сөздіктің жасалуы туралы айтылады.Сол сияқты оқу үдерісінде басқа пәндерді оқытуда электрондысөздіктерді пайдалану мүмкіндіктері анықталып, аталған сөздіктіжасаудың бағдарламасы ұсынылады. Цель статьи – анализ подготовки студентов специальности «Профессиональное обучение » по профориентации, обобщениеопыта внедрения дисциплины «Теория и методика профессиональнойориентации », а также изучение вопросов использования электронногословаря. Научная cтатья состоит из следующих разделов: введение(introduction), основная часть (main body), заключение (conclusions). В статье определены виды и обьекты профессиональной деятельностиспециальности «Профессиональное обучение », задачи бакалаврав соответствии с видами профессиональной деятельности, результатыобучения по данной специальности. Рассмотрены теоретическиеаспекты организации профориентационной работы. На основанииэтого подхода определены цель и задачи дисциплины «Теория и методика профессиональной ориентации », которая изучается на специальности «Профессиональное обучение » в Карагандинскомгосударственном техническом университете. В статье такжерассматриваются информационные технологии, которые применяютсяпри ведении данной дисциплины. В частности, авторами разработансправочно- терминологический словарь в двух вариантах: первое– изданный словарь на двух языках по профориентации; второе– электронный словарь с озвучиванием, который дает возможностьформировать у студентов информационную компетентность. Такжеопределены возможности использования электронного словаряв учебном процессе других дисциплин, представлены используемыепрограммы для создания данного словаря.