Қазақстандық патриотизм – жастардың құндылық бағдарының өзегі (қаңтар оқиғасынан кейін жастар тәрбиесіне талдау мен тұжырым) (Journal of Educational Sciences, 2022)
Еліміздегі қаңтар айында болған бейбіт шерудің ақыры қайғылы да қасіретті оқиғаға ұласуыжәне оның ішіндегі жастардың болуы, бүлікшілер мен қарақшылық әрекеттердің орын алуы,олардың аяусыз жазалануы жөнінде жан-жақты зерттеулер жүріп жатыр.Осы тақырыпты әлеуметтік педагогикалық тұрғыдан зерттеуді мақсат еткен бұл мақаладамемлекеттің жастар саясаты мен тәрбиесіне қатысты қазақстандық патриотизмге негізболатын құндылыққа бағдарланған қазақстандық мәдениет қалыптастырудың мәселелерінқаңтар оқиғасынан кейін жан-жақты талдап, тұжырым жасау идеясын басшылыққа алған.Әлемдегі жастар саясаты мен тәрбиесіне қатысты заңдар мен зерттеулер, олардың жан-жақтыдаму мүмкіндіктерінің ескерілуіне шолулар жасалды. Осыларды басшылыққа ала отырып,қазақстандық жастар тәрбиесін қайта қарап, құндылықтарға негіздеп қайта ұсынудың жүйесітүзіліп, құндылықтардың құнсыздануы, өзгеруі жастар тәрбиесінің оң нәтижесін көрсетпеуіталданып, кестеге түсірілді. Бұрын зерттеулерде қарастырылмаған тәрбиеге ықпалдықұндылықтардың өзгеруіне қатысты құнды талдауларды көруге болады.Қаңтардағы оқиғаға қатысты және қазақстандық патриотизмге көзқарастарын анықтауүшін студент-жастардың пікірілері мен тұжырымды ойлары сауалнама арқылы жинақталып,талданды, нәтижесі кестеге түсірілген. Сауалнама жауаптарын өңдеу және талдау барысындажастардың өз-өздеріне сыни көзбен қарап, жастар тәрбиесін жанашырлықпен қайта қарау керекдеген тұжырым жасалған.Мақала барысындағы талдаулар мен зерттеулерді шолу, зерделеу арқылы автор көптегенұсыныстар жасап, қорытынды жасаған.Түйін сөздер: жастар тәрбиесі, жастар саясаты, қазақстандық патриотизм, қазақстандықмәдениет, құндылықтар, құндылық бағдар, құндылықтардың өзгеруі.