(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2017)
Мақалада жалпы білім беретін мектептердегі «Өзін-өзі тану» пәнін оқытудағы қазіргі жаңа бағыттарға ғылыми-әдістемелік талдау жасалады. Автор «Өзін-өзі тану» рухани-адамгершілік білім беру бағдарламасының мазмұны мен құрылымдық ерекшеліктеріне сипаттама бере отырып, «Өзін-өзі» тану» пәнінің жалпы білім беру жүйесінің барлық деңгейлерінде міндетті пән ретінде оқытылу тарихына шолу жасайды. Пәннің оқытылу тарихы үш кезең бойынша қарастырылады. Бірінші кезеңінде өзін-өзі тану рухани-адамгершілік бағдарламасының еліміздің барлық аймақтарында тәжірибеден өтуі сөз болады. Екінші кезеңде өзін-өзі танудың жалпы білім беретін мектептердің барлық деңгейлеріне міндетті пән ретінде ендірілуі және пәннің мемлекеттік білім беру стандарты, оқулықтары және оқу-әдістемелік кешендерінің дайындалуы туралы айтылады. Ал үшінші, яғни қазіргі кезеңде жаңа бағыттарда оқытылып отырған пән мазмұнына құрылымдық талдау жасалады. Сонымен қатар автор аталған пәнді қазіргі уақытта жаңа әдіс-тәсілдер арқылы оқытуда басшылыққа алынатын абсолютті мәңгілік жалпыадамзаттық құндылықтар жүйесінің ізгілік педагогикасындағы орнына сипаттама береді. В статье сделан научно-методический анализ о новых направлениях преподавания предмета «Самопознание» в общеобразовательных школах. Автор делает обзор истории преподавания предмета «Самопознание» во всех уровнях системы общего среднего образования как обязательного предмета. История преподавания предмета делится на три периода. В первом периоде говорится о проведении эксперимента во всех регионах нашей страны по внедрению программы духовно-нравственного образования. Во втором периоде рассматривается внедрение самопознания во все уровни общеобразовательной школы как обязательного предмета и о подготовке государственного стандарта предмета, разработки учебников и учебно-методических комплексов по предмету. А в третьем периоде проанализировано содержание и структура предмета преподавания по новым направлениям на сегодняшний день. Автор раскрывает сущность таких ценностей, как истина, любовь, праведное поведение, внутренний покой и ненасилие, и выделяет три условия преподавания предмета по новым направлениям.