(untitled) (Journal of Educational Sciences, 2016)
Мақалада БАҚ-тың мұғалімнің бейнесін сомдап көрсетудегі рөлі қарастырылады. Зерттеулер посткеңестік елдерде мұғалім мамандығының аса танымал болмауының көптеген саяси-экономикалық және әлеуметтік себептері бар екендігін көрсетеді. Зерттеулерде мұғалім туралы айтылған қоғамдық пікірді түсіну үшін БАҚ сияқты ақпарат алаңдарының маңыздылығына назар аударылады. Мақалада 2013 жылдың ақпан айы мен 2014 жылдың ақпан айы аралығында «Егемен Қазақстан» және «Казахстанская Правда» сияқты республикалық басылымдардағы білім беруге қатысты жарық көрген мақалалар талданып, мұғалім- педагог бейнесінің жасалуы мәселесі қарастырылады. Мұнда «өлім», «жәбір» дискурсымен қатар, мұғалімдерге қатысты «ұрпақ тәрбиелеудегі жауапкершілік», «біліктілікті көтеру», «материалдық ынталандыру» сияқты дискурстар да басымдылық танытады. Сонымен қатар «Егемен Қазақстан» және «Казахстанская Правда » басылымдарында республикадағы қазақ және орыс тілді басылымдарға тән екі түрлі ақпарат тарату сипатының байқалмағандығы айтылады. Бұл олардың ресми бағыттағы жалпыұлттық басылымдар болғандығымен түсіндіріледі. Aвтор білім беру саясатында БАҚ идеологиялық насихаттың маңызды арнасы болып табылатынын ескере отырып, мұғалім бейнесі мәселесінің баспасөз беттерінде үнемі талқылануының қажеттілігіне тоқталады. В данной статье рассматривается роль СМИ в конструировании имиджа учителя- педагога. Исследование показывает, что в постсоветских государствах по политическо- экономическим и социальным причинам профессия учителя не смогла получить широкую высокую признательность. В исследовании подчеркивается, что для понятия имиджа педагога, учителя школы нужно обратить внимание на СМИ, так как она является информационной площадкой и их функцией является формирование общественного мнения. В статье рассматриваюся вопросы освещения темы образования, а именно конструирование имиджа учителя- педагога в республиканских изданиях, таких, как «Егемен Қазақстан» и «Казахстанская Правда», на период с февраля 2013 года по январь 2014 года. В них наряду с доминирующими дискурсами приоритетными были также «ответственность в воспитании подрастающего поколения», «повышение квалификации », «материальное поощрение», которые имели отношение к учителям. Исследователем установлено, что в изданиях «Егемен Қазақстан » и «Казахстанская Правда» не наблюдалось двухязычного одинакового освещения материалов, которое присуще некоторым казахско- и рускоязычним изданиям в республике. Это объясняется тем, что обе газеты являются общенациональными изданиями. Автор, обращая внимание на то, что СМИ являются важнейшей сферой идеологической пропаганды, подчеркивает необходимость освещения проблемы имиджа учителя на страницах средств массовой информации.