Педагогические стереотипы в профессиональной деятельности: «за» и «против». Кəсіби іс-əрекетте «қолдаушы жақ» жəне «қарсы жақ» педагогикалық стереотиптері. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье рассмотрены виды стереотипов в деятельности педагога, раскрыты позитивные и негативные стороны стереотипизации профессиональной деятельности. Проведенное поисковое исследование показало наличие профессиональных педагогических стереотипов у учителей школ и преподавателей вузов. Установлено, что педагоги готовы к разрушению негативно влияющих стереотипов деятельности. Предложена методика «разноцветных очков» для разрушения стереотипов.Мақалада педагог іс-əрекетіндегі стереотиптердің түрлері қарастырылады. Зерттеу жұмыстарын жүргізу барысында ЖООоқытушылары мен мектеп мұғалімдерінің кəсіби педагогикалық стереотиптерінің бар екендігін көрсете отырып, педагогтар өз кəсіби іс-əрекеттерінде жағымсыз əрекеттерді бұзуға дайын екендігі байқалды. Педагогикалық стереотиптерді бұзуда «түрлі көзілдірік» əдістемесі ұсынылады.
Keywords: профессионально-педагогическая деятельность; учитель; преподаватель вуза; педагог; педагогические стереотипы; социальные стереотипы; кəсіби-педагогикалық іс-əрекет; мұғалім; ЖОО оқытушысы; педагогикалық стереотиптер; əлеуметтік стереотиптер