Принципы психолого-педагогической диагностики интеллектуальных способностей студентов. Студенттердің зияткерлік қабілеттерін диагностикалаудың психологиялық-педагогикалық принциптері. (Journal of Educational Sciences, 2016)
В статье на основе анализа психолого-педагогической литературы систематизированы подходы к природе понятия интеллект, разработаны принципы психолого-педагогической диагностики интеллектуальных способностей студенческой молодежи исследовательского университе-та. Для разработки технологии диагностики интеллектуальных особенностей студентов отобраны тесты интеллекта. Планируется создание лаборатории диагностики интеллекта в КазНУ им. аль-Фараби.Мақалада зияткерлік ұғымына жүйелі түрде психологиялық-педагогикалық əдебиеттерге талдау жасалынған. Зерттеу университеті студенттік жастарының зияткерлік қабілеттерін диагностикалаудың психологиялық-педагогикалық принциптері дайындалып, көрсетілген. Студенттердің зияткерлік қабілеттерін диагностикалауда зияткерлік тест тапсырмалары дайындалған. əл-Фараби атындағы ҚазҰУ-да зияткерлікті диагностикалау зертханасын құру жоспарлануда.
Keywords: интеллект; интеллектуальные способности; психолого-педагогическая диагностика; интеллектуальный потенциал; студенты. зияткерлік; зияткерлік қабілеттер; психологиялық-педагогикалық диагностика; зияткерлік деңгей; студенттер.