Биология мамандығында саңырауқұлақтар бөлімінен көрнекілікті оқу үдерісінде пайдалану. Использование наглядных пособий в учебном процессе в разделе грибы по специальности «Биология ». (Journal of Educational Sciences, 2016)
Білім берудің негізгі жетістігі, ол білімгерлердің ойлау қабілетін дұрыс ұйымдастырабілу. Оқу көрнекілігі– оқу материалын меңгеру сипатына әсер ететін негізгі факторлардың бірі болып табылады. Оқытушының баяндауымен түсіндірілген сабақтаналынған білімге қарағанда, көрнекілікті пайдалана отырып, оқытылған сабақтар білімгерлердің білімін жоғарылататыны белгілі. Оқу үдерісінде көрнекіліктіпайдалану оқытушымен тығыз байланысты. Білімгерлер мұғалімнің айтқан оқу материалдарын, алған білімдерін өздері эксперименттер арқылы, құбылыстар мен үдерістерді нақтылап, көре алады. Көрнекілік құралдар студенттердің оқуға деген қызығушылығын арттырады. Мақалада саңырауқұлақтар бөлімінен көрнекіліктердіпайдалану ерекшеліктері мен әдістері келтірілген.Қазіргі таңдағы саңырауқұлақтарбөліміндегі өзгерістерге шолу жасалған. Саңырауқұлақтардың түрлерін (қаракүйе, ақұнтақ,қастауыш, зең саңырауқұлақтары, астықтың сызықты таты),көрнекілік ретіндепайдаланудың ерекшеліктері көрсетілген. Сонымен қатар, астықтарды зақымдайтын (фузариоз және макроспориоз) ауруларының қоздырғыштарының биологиялық ерекшеліктерін зерттеу нәтижелері берілген.Успех обучения зависит от правильной организации всей мыслительной деятельностистудента. Наглядность обучения становится одним из факторов, влияющих на характер усвоения учебного материала. Средства наглядности обеспечивают полноеформирование какого- либо образа, понятия и тем самым способствуют более прочному усвоению знаний, пониманию связи научных знаний с жизнью. Использование средств наглядности в учебном процессе всегда сочетается со словом учителя. Проводя самостоятельные опыты, ученики могут убедиться в истинности приобретаемых знаний, в реальности тех явлений и процессов, о которых рассказывает учитель. А уверенность в истинности полученных сведений, убежденность в знаниях делают их осознанными, прочными. Средства наглядностиповышают интерес к знаниям, делают более легким процесс их усвоения, поддерживают внимание ребенка,содействуют выработке у учащихся эмоционально-оценочного отношения к сообщаемым знаниям.В статье рассмотрены особенностии методы использования наглядных пособий в разделе Грибы. Так же показаныособенности использования видов грибов (головня, мучнистая роса, спорынья, плесневые грибы, ржавчина) в качестве наглядных пособий и результаты исследования биологических особенностей микроскопических родов грибов (фузариум и макроспориум), поражающих семена зерновых культур.
Keywords: астық тұқымдастары; кеппешөп; саңырауқұлақ; оқу үдерісі; зерновые культуры; гербарий; грибы; учебный процесс