Арт-педагогический аспект профилактики суицидальных проявлений среди подростков и молодежи. Жасөспірімдер мен жастар арасындағы суицидті көріністердің арт-педагогикалық алдын- алу аспектісі. (Journal of Educational Sciences, 2016)
Авторы рассматривают арт-педагогические методы в качестве оптимального инструмента в решении сложной проблемы суицида среди детей и подростков. На основании контент- анализа публикаций выявлены этапы в развитии арт-терапевтических услуг, обобщены сведения об опыте стран мира в развитии национальных и региональных арт-педагогических и арт-терапевтических школ. Содержание арт-педагогической деятельности в профилактике аномальных проявлений в обществе выделяется на основе приведения результатов анкетирования после пробного арт-педагогического сеанса, проведенного с подростками и молодыми людьми 14-19 лет. Возможности арт-педагогики и арт-терапии в контексте профилактики суицидального поведения во многом предопределят решение проблемы раннего предупреждения суицидальных тенденций подростков и молодежи в Казахстане. Подготовлена в рамках проектаМОН РК «Арт-педагогика и арт-терапия для профилактики суицидальногоповедения молодежи в Казахстане: разработка научных основ и практических технологий».Мақалада авторлар арт-педагогикалық әдістерді балалар мен жасөспірімдерарасындағы суицидтің қиын мәселелерін шешудегі белсенді инструментретінде қарастырады. Арт-әдістер (немесе арт-педагогика әдістері) жасөспірімдергетуындаған мәселені сөзбен айтып жеткізуге қиындық тудыратын жағдайларда:арт-терапия аясында өте қолжетімді және «жеңілденген » сезімдермен жұмыc істеуге,оларды зерттеу мен символикалық деңгейде таратуға және көрініс берген сезімдерді,қажеттіліктерді білдіру мен өзектендіруге мүмкіндік береді. Зерттеліп отырған мәселелер бойынша барлық дәйектерді жинақтап, басылымдарды контент талдау негізінде арт-терапиялық қызметтердің даму кезеңдері айқындалып, әлем елдеріжәне ұлттық, аймақтық арт-педагогикалық және арт-терапиялық мектептердіңтәжірибелері туралы мәліметтер алынды. ҚР Білім және Ғылым Министірлігінің«Қазақстандағы жастардың суицидті мінез- құлықты алдын- алу үшін арт-педагогика және арт-терапия: ғылыми негіздері мен тәжірибелік технологиялары » жобасы аясында дайындалған.
Keywords: суицидальное поведение суицидальные проявления; арт-терапия; арт-педагогика; арт-методы; арт-педагогический сеанс; интериоризация; позитивный настрой. суицидті мінез- құлық; суицидті көрініс; арт-әдістер; арт-педагогикалық сеанс.