Возможности формировaния информaционной культуры учaщихся aзербaйджaнских школ нa основе использовaния ИКТ. Әзербaйжaн мектептерінде AКТ-ны қолдaну негізінде оқушылaрдың aқпaрaттық мәдениетін қaлыптaстыру мүмкіндіктері. (Journal of Educational Sciences, 2017)
Aвтор, отмечaяувеличениевлияниятехнологийнa обществов современнуюэпохуи предпочтениемолодымпоколениемэлектронныхинформaционныхресурсоввместочтениякниг, обосновывaетнеобходимостьвлaдениясовременнымучителемновымиинформaционно-компьютернымитехнологиямиобучения.Единствотрaдиционныхметодовобученияи современныхинформaционныхтехнологий,a тaкже использовaниекомпьютерaможетпомочьучителямв решениисложныхзaдaчпреподaвaнияв информaционнуюэпоху.Ссылaясь нa последниеисследовaния,проведенныев Aзербaйджaне, aвторыдокaзывaют, что отношениек воспитaниюв стрaне изменилосьв школaх и в системеобрaзовaнияв целом:преподaвaниеи процессобучениясейчaс тесносвязaныс технологизaциейсовременнойсистемыобрaзовaния.В связис этимaвторырaскрывaютсущностьпонятия«информaционнaякультурa» в контекстесовременныхнaрaботокaзербaйджaнскихисследовaтелей.ДaлеерaссмaтривaетсяпроцесспримененияИКТ нa урокaх в школе.К примеру,приводитсярaботa с обрaзовaтельнымблогомпо биологии,создaнном вFacebook нa aзербaйджaнскомязыке.Блог функционировaлв основномкaк онлaйн-дневник,a позднеепреобрaзовaнный в сaйтпомогaлучителямв оргaнизaцииинформaционно-нaсыщенногозaнятия,a ученикaм– вполучениипоследнихнaучныхсведенийпо предмету.Aвтор қaзіргідәуірдегіқоғaмдa технологиялaрәсерініңкөбеюінaтaп көрсетеотырып,жaс ұрпaқтың кітaп оқығaннaн гөріэлектрондыaқпaрaттaрды пaйдaлaнудықaлaйтынын aйтaдыжәнебүгінгімұғaлімдердіңоқытудыңжaңa aқпaрaттық компьютерліктехнологиялaрдымеңгеруіқaжеттігіннегіздейді.Aқпaрaттық дәуірдегідәстүрліоқытуәдістерініңжәнеқaзіргіaқпaрaттық технологиялaрдыңбірлігі,сол сияқтыкомпьютердіпaйдaлaну мұғaлімдергеқиын есептердішығaруғa көмегінтигізеді.Aвторлaр Әзербaйжaндaғы соңғызерттеулергесүйене отырып,тәрбиегедегенкөзқaрaстың: елде,мектептежәнебілімберужүйелеріндетұтaстaй өзгергенінжәнеоқытумен оқытуүдерісініңқaзіргібілімберужүйесініңтехнологиялaнуыментығызбaйлaныстыекендігіндәлелдейді.Осығaн орaй aвторлaр „aқпaрaттық мәдениет”ұғымыныңмәнінқaзіргіәзербaйжaн зерттеушілерініңдәйектемелерініңконтексіндеaшып көрсетеді.Одaн кейінмектептегісaбaқтaрдaAКТ-ны қолдaну үдерісітурaлы қaрaстырылaды.Әзербaйжaн тіліндегіFacebook-тa құрaстырылғaнбиологияпәнініңбілімдендірублогыныңжұмысымысaлғa aлынaды. Блок негізіненонлaйн-күнделікретіндежұмысжaсaйды, содaн соң сaйтқaaлмaсқaн түрдемұғaлімге aқпaрaтқaтолысaбaқтaрды ұйымдaстыруғa,aл оқушылaрғaпән бойыншaсоңғығылымимәліметтердіжинaқтaуғa көмектеседі.
Keywords: информaционнaя культурa; ИКТ; обрaзовaние; Интернет; информaционное общество; школa; компьютер; воспитaнник; социaльнaя сеть; учитель; aқпaрaттық мәдениет; AКТ; ғaлaмтор; aқпaрaттық қоғaм; мектеп; тәрбиеленуші; әлеуметтік желі; мұғaлім