Methods to improve the quality of scientific research by students of the specialty «Biology'

Authors

  • N. N. Salybekova. Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • Zh. Zh. Kuzhantayeva. Қазақ мемлекеттік қыздар педагогикалық университеті
  • A. E. Serzhanova. Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ- түрік университеті
  • G. A. Babayeva. Ахмет Ясауи атындағы Халықаралық қазақ- түрік университеті
        33 26

Keywords:

natural sciences, Мulti-week project, scientific research work, types of fungi, Allium cepa L., Daucus carota L,

Abstract

The article shows the main periods of research work carried out in the higher educational institutions in order to develop an interest in science among students in the field of natural science. Scientific specified
period organization of work and direction of scientific research on the theme: “Study of bioecological features of fungi affecting vegetable crops.”Conduct research to determine species of fungi that cause damage to vegetables
and their seeds were harvested in the spring and part of the damaged vegetables in the vegetable store in the village Kaynar Karasai district of Almaty region. Work has been done to determine the morphological
features of fungi and microscopical analyzes. The analysis period, the organization of research work in order to build consensus about the specifics of scientific research at the leading progressive schools in the course of
research. Conducting research based on improving the quality of education,by joining research projects with the process of learning through the development of research methods and scientific knowledge on the development
of future spetsiality.

References

1 Государственная программа развития образования
Республики Казахстан на 2011 – 2020 годы// МОиН РК. –
Астана, 2010. – 57 с.
2 Демченко З.А. Научно-исследовательскаяшкола
студента исследователя / З.А. Демченко // Высшее
образование в России.– 2010. – № 12. – С. 155-158.
3 Труувяли Э.Ю.В. Студенческая научная работа и ее исследование
// Материалы научно-методич.конференции«Проблемы
педагогики высшей школы». – Тарту:ТГУ, 1972. – С. 80-82.
4 Наумов Н.А. Методы микологических и фитопатологических
исследований.– Л., 1937. – 189 с.
5 Литвинов М.А. «Определитель микроскопических
почвенных грибов» // Ботанический институт им. В.А. Комарова.
– Л.: Изд. «Наука» Ленинградское отделение.
1967. – с. 311.
6 Салыбекова Н.Н., Абдрасулова Ж.Т.., Кужантаева
Ж.Ж..,.Аширова Ж.Б., Бабаева Г.А., Сержанова
А.Е. Biological features of fungi susceptible varieties Allium Cepa L.- European Conference on Innovations in Technical and Natural Sciences 6th International scientific conference 4th April 2015, Vienna, Austria, р.17-27.
7 Салыбекова Н.Н., Кужантаева Ж.Ж., Басым Е., Асанбеков
А.А., Абдрасулова Ж.Т., Маселбаева Қ.Д. Daucus carota
L. зардаптайтын саңырауқұлақ түрлерінің биологиялық
ерекшеліктері // ҚР Ұлттық ғылым академиясының
Хабарлары.Биология және медицина сериясы.– 2015. – 3(309). – 71-75 бб.
8 http://botit.botany.wisc.edu/toms_fungi/research.html
9 http://www.ugent.be/we/biology/en/research/mycology

Downloads

How to Cite

Salybekova., N. N., Kuzhantayeva., Z. Z., Serzhanova., A. E., & Babayeva., G. A. (2016). Methods to improve the quality of scientific research by students of the specialty «Biology’. Journal of Educational Sciences, 46(3). Retrieved from https://bulletin-pedagogic-sc.kaznu.kz/index.php/1-ped/article/view/334